Slovenija 14.5.2020 11:05

Za zaključek akcije Vsi (filmi) doma še 13 filmov

Ljubljana, 14. maja - Slovenski filmski center (SFC) po natanko dveh mesecih zaključuje akcijo Vsi (filmi) doma, v kateri je bilo na ogled 173 filmov različnih žanrov, od tega 60 celovečernih in 113 kratkih. Akcijo zaključuje z zadnjimi 13 filmi in posebno spletno premiero kratkega igranega filma Verjetno te nikoli več ne bom videla režiserja Mitje Mlakarja.

Mlakarjev kratki film Verjetno te nikoli več ne bom videla iz leta 2017 pripoveduje o Hani v poznih dvajsetih letih, ki je soočena z najtežjo odločitvijo svojega življenja: roditi otroka, za katerega obstaja velika verjetnost, da bo imel prirojeno gensko napako, ali narediti splav.

Za 19. in 20. maj napovedujejo posebno spletno premiero dokumentarnega filma scenarista in režiserja Erika Valenčiča z naslovom Videti El Aaiun. Valenčičev film gledalca popelje globoko v Alžirsko puščavo, v begunska taborišča, v katerih že več kot 40 let prebiva okoli 170.000 pripadnic in pripadnikov ljudstva Sahravi. Film je bil posnet v sodelovanju s fotografoma Arnejem Hodaličem in Katjo Bidovec.

Na voljo pa je tudi Boj za scenarista in režiserja Siniše Gačića, dokumentarec o gibanju Occupy "15 o", ki doslej še ni bil predvajan na televiziji. Film so leta 2014 premierno prikazali na Dokufestu v Prizrenu, istega leta je prejel tudi vesno za najboljši celovečerni film na Festivalu slovenskega filma.

V zadnjem sklopu ponujajo tudi celovečerni igrani prvenec scenarista in režiserja Gorana Vojnovića Piran-Pirano. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak na svoj način, njene žrtve. Pol stoletja kasneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne, polna strahu, obupa, ljubezni in mnogih drugih nedoumljivih čustev, spet oživi, ko se Antonio pred smrtjo vrne v Piran, da bi še enkrat videl svojo rojstno hišo, so vsebino povzeli v SFC.

Na voljo je tudi celovečerni igrani film Deviški ples smrti scenarista in režiserja Endreja Hulesa. Steve, nekdaj plesalec, zdaj impresarij, obišče rodno Madžarsko, ki jo je prisilno zapustil pred 20 leti. Tam skupaj z bratom Gyulo, ki dela s plesno skupino, ki sta jo skupaj ustanovila, združi moči v plesni predstavi po baladi Deviški ples smrti.

Sledijo še trije celovečerni dokumentarci. Khatte - Izbira svobode režiserja in snemalca Mihe Mohoriča prikazuje življenja otrok na ulicah Katmanduja. Navigare Necesse Est scenarista in režiserja Radovana Čoka je kronologija nastanka in razvoja slovenskega ladjarskega podjetja, Pravi človek za kapitalizem scenarista in režiserja Dušana Moravca pa je film o Damirju Avdiću.

Na voljo je tudi kratki film Čikorja an' kafe scenarista in režiserja Dušana Kastelica. Animirana priredba pesmi Iztoka Mlakarja je prejela vesno za najboljši animirani film na 11. Festivalu slovenskega filma. V kratkem igranem filmu Tiho režiserke Barbare Zemljič pa se mora psihologinja na terapijah z mlado pacientko znova soočiti z lastno osebno dramo, povezano z dementnim očetom.

V otroškem in mladinskem programu so v zaključnem sklopu na voljo animirani kratki film Cipercoper, Puta in Petelinček ter Metum.

Filme so v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma, sedaj tudi #ostaniteodgovorni, na ogled podarjali domači filmski ustvarjalci v sodelovanju s SFC, Bazo slovenskih filmov ter Filmoteko, zavodom za širjenje filmske kulture. Spored so bogatili vsak ponedeljek in četrtek. Filmi so bili na povezavi bsf.si dostopni sedem dni. Kot so še sporočili iz SFC je skupni obisk filmov do danes dosegel število več kot 88.000.