Slovenija 16.5.2020 9:00

V MAO na ogled potujoča razstava MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja

Ljubljana, 16. maja - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo od danes na ogled potujoča razstava MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja, ki obravnava aktualne problematike današnjega časa, kot sta vzpodbujanje lokalne proizvodnje in potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine. Razstava je rezultat dvoletnega istoimenskega mednarodnega projekta.

Kot piše na spletni strani muzeja, razstava MADE IN - pripovedi obrti in oblikovanja raziskuje odnose med tradicionalnimi kulturami izdelovanja in sodobno oblikovalsko produkcijo. Razstava obravnava aktualne problematike današnjega časa, kot so lokalno pridobivanje surovin, vzpodbujanje lokalne proizvodnje, potencial novih tehnologij pri ohranjanju dediščine in razvoj novih modelov sodelovanja.

Razstava s fotografsko dokumentacijo in zgodbami predstavlja arhiv 40 rokodelcev iz regije. Obenem prevprašuje produkcijske procese v sodobnem svetu osmih obrti. Pripovedi obrti in oblikovanja so združile več kot 30 obrtnikov in več kot 40 oblikovalcev iz vse Evrope ter so rezultat dveletnih aktivnosti, v katerih je v okviru širše iniciative, imenovane platforma MADE IN sodelovalo šest partnerskih organizacij iz Hrvaške, Slovenije, Avstrije in Srbije.

MADE IN je platforma, ki združuje raziskovanje, oblikovanje in dediščino ter spodbuja sodelovanje in izmenjavo znanja med tradicionalnimi rokodelci in sodobnimi oblikovalci, piše na spletni strani. Z raziskavami in arhiviranjem lokalnih obrti, z delavnicami in rezidencami ter s promocijo idej, ki jih predstavlja na potujoči razstavi, povezuje obrtnike, oblikovalce, raziskovalce, kustose in teoretike pri zastavljanju aktualnih vprašanj v zvezi z dediščino in produkcijo v današnji družbi.

Naslov razstave poudarja položaj oblikovanja znotraj aktualne, tržno orientirane neoliberalne kapitalistične paradigme, z referenco na njegov vir - obrt, s katero je bilo oblikovanje neločljivo povezano do industrijske revolucije. Danes, na pragu tehnološke revolucije, se zdi nujno ponovno zastavljati vprašanja o fizičnem in virtualnem prostoru: Kje je izdelano? Kdo je izdelal? Iz česa je izdelano? Komu je namenjeno? Od kod prihaja?

Potujočo razstavo so prvič odprli 17. februarja v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu. Po predstavitvi v MAO, ki bo na ogled do 20. septembra, potuje v Beograd in Andelsbuch, za leto 2021 pa je načrtovan še obisk drugih evropskih mest.

Kustosinji slovenske razstave sta Maja Vardjan in Cvetka Požar, oblikovali so jo Nina Bačun, Roberta Bratović, Maja Kolar in Tina Ivezić. Slovenski del projekta MADE IN je nastal v sodelovanju z Geološkim zavodom Slovenije in Centrom za kreativnost.