Slovenija 15.5.2020 6:00

Začenja se Teden ljubiteljske kulture

Ljubljana, 15. maja - Pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti z izpostavami ter Zveze kulturnih društev Slovenije se bo danes začel sedmi Teden ljubiteljske kulture, ki bo letos potekal virtualno. Dogajanje bo mogoče spremljati na spletni strani projekta in družabnih omrežjih. Letos bo posebna pozornost posvečena inštrumentalni glasbi.

Vse do 24. maja se bodo na spletni strani Tedna ljubiteljske kulture ter na Facebooku in Instagramu predstavljala kulturno-umetniška društva in skupine, ki se ukvarjajo z inštrumentalno dejavnostjo, kot so godbe na pihala, big bandi, tamburaši, mandolinisti, citrarji in orgličarji.

Na osrednjo temo inštrumentalne glasbene dejavnosti bo prihodnji torek v Centru za poezijo Tomaža Šalamuna potekala okrogla miza z naslovom Kaj pomeni, ko zaigra inštrument?, ki bo predvajana na spletnih medijih, pozneje pa bo dosegljiva tudi na lokalnih TV postajah. V debati bodo sodelovali predstavniki Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JSKD) in poznavalci področja, ki bodo med drugim govoril o tem, da je glasbena vzgoja več kot le prostočasna dejavnost.

Teden ljubiteljske kulture se je minula leta začel z otvoritveno slovesnostjo, vselej v drugem kraju, letos pa ga je v četrtek, na predvečer tedna, odprla virtualna poslanica, v kateri je ustvarjalce in širšo javnost nagovoril direktor JSKD Marko Repnik. V naslednjih dneh bodo sledile še poslanice podpredsednice ZKDS Marijane Kolenko, Dejana Krajnca ter ministra za kulturo Vaska Simonitija.

Teden ljubiteljske kulture se bo uradno sklenil v nedeljo, 24. maja, vendar organizatorji ustvarjalce vabijo, da prijavijo tudi dogodke, ki bodo trajali vse do 15. junija. Če se bodo omejevalni ukrepi, ki jih je vlada sprejela zaradi epidemije novega koronavirusa, sprostili, so to lahko, kot pojasnjujejo, tudi prireditve v živo. S Sazasom in zavodom IPF so namreč dosegli dogovor o oprostitvi nadomestil za avtorske in sorodne pravice za vse brezplačne prireditve do sredine junija. Do takrat bodo nagradili tudi nekatera najboljša dela in zmagovalce natečajev, ki bodo predstavljeni v času Tedna ljubiteljske kulture.