Slovenija 15.5.2020 13:28

Umrl istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac

Koper, 15. maja - V 88. letu starosti je umrl istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac, ki se je s svojo poezijo in klenim duhom za večno vpisal v istrsko kulturo, so sporočili iz založbe Libris. Leta 2012 je prejel red za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.

Ljubljana. Istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac je septembra 2012 iz rok takratnega predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje red za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Istrski pesnik, esejist in publicist Bert Pribac je septembra 2012 iz rok takratnega predsednika republike Danila Türka prejel odlikovanje red za zasluge za prizadevno uveljavljanje slovenske istrske kulture in prispevek k premoščanju slovenske politične razdvojenosti.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Pribac je že v dijaških letih pisal pesmi in urejal časopis Naša misel. Po maturi je vpisal študije primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti, nato je domovino zapustil in odšel v Avstralijo. Tam je vpisal študij bibiotekarstva in magisterij na Univerzi Novega Južnega Walesa v Sidneyju, navaja portal primorci.si.

Zaposlen je bil v Narodni knjižnici Avstralije, zatem je bil vodja bibliotekarske in dokumentacijske službe avstralskega ministrstva za zdravstvo. Na predlog Svetovne zdravstvene organizacije je opravljal tudi delo svetovalca v azijskih državah. Napisal je več kot 50 strokovnih prispevkov o bibliotekarstvu in dokumentaciji na zdravstvenem področju ter sodeloval v različnih znanstvenih in strokovnih organizacijah v Avstraliji in drugod.

Vseskozi je bil dejaven tudi na kulturnem in literarnem področju. Kot eden najvidnejših književnih ustvarjalcev slovenske diaspore je med drugim objavljal v Argentini (Meddobje), Trstu (Most, Mladika) in Ljubljani (Rodna gruda). V slovenskih avstralskih časnikih je sodeloval z izvirnimi pesmimi in prevodi, razmišljanji in eseji ter pripravljal tedenske radijske oddaje za avstralske Slovence.

Njegova prva pesniška zbirka Bronasti tolkač iz leta 1962 je bila hkrati prva slovenska knjiga, ki je izšla v Avstraliji. Pomembno je tudi njegovo prevajalsko in antologijsko delo. V slovenščino je prevedel več avstralskih pesmi ter 2008 skupaj z avstralskim prevajalcem Davidom Brooksom objavil angleške prevode Kosovelove poezije v knjigi The Golden Boat, ki je izšla pri oxfordski založbi Salt.

Kot še navaja portal, se je leta 2000 vrnil v domovino. Z redom za zasluge ga je leta 2012 odlikoval takratni predsednik republike Danilo Türk.

Med njegovimi pesniškimi zbirkami so tudi V kljunu golobice (1973), Prozorni ljudje (1991), Kiss me, Koštabona (2003), Vonj po jasminu (2008) ter Podobe zlodejev in svetnikov (2010). Esejistične in polemične zapise pa je zbral v knjigah Slovenske spravne motnje (2002), Piranski zaliv je lahko samo piranski (2010) in Tam daleč pod južnim križem: izseljenska razmerja med Slovenci v Avstraliji in razpotja duha (2010).