Slovenija 18.5.2020 5:00

Mednarodni muzejski dan v luči pandemije letos tudi virtualno

Ljubljana, 18. maja - Muzeji po vsem svetu bodo danes obeležili mednarodni muzejski dan. Tema letošnjega je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Slovenski muzeji in galerije, ki so v minulih letih svoj praznik obeležili s prireditvami in prostim vstopom, bodo vrata za obiskovalce brezplačno odprli tudi letos, bodo pa svoj praznik obeležili tudi virtualno.

Ljubljana. Etnografski muzej. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Etnografski muzej.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Celje. Muzej novejše zgodovine Celje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje.
Muzej novejše zgodovine Celje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Mestni muzej Ljubljana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni muzej Ljubljana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Mednarodni muzejski svet (ICOM) je 18. maj za mednarodni dan muzejev z namenom večje prepoznavnosti muzejev v družbi razglasil leta 1977. Slovenski muzeji so v minulih letih svoj dan obeležili s prostim vstopom in obilico raznovrstnih dogodkov. Priprave na letošnjega pa so potekale v luči pandemije novega koronavirusa, zato ga bodo muzealci obeležili nekoliko drugače.

Kot je za STA povedala predsednica ICOM Slovenija Kaja Širok, je namreč ICOM že na začetku pandemije pozval muzeje, naj najdejo alternativne načine obeležitve mednarodnega muzejskega dne. Tako v slovenskem odboru kot tudi drugje po svetu so se večinoma odločili za virtualno obeležitev.

"Vmes smo na srečo ponovno odprli muzeje in galerije, zato bomo ob virtualni obeležitvi ponudili alternativna muzejska dogajanja, ki jih je vsak muzej pripravil upoštevajoč potrebne omejitve in v skladu s svojimi zmožnosti," je dodala predsednica ICOM Slovenija. Čeprav je ponedeljek, bodo tako nekateri muzeji v počastitev muzejskega praznika danes brezplačno odprli svoja vrata, nekateri pa so s prostim vstopom muzejski praznik obeležili že v nedeljo.

Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dneva je Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost. Mednarodni dan muzejev 2020 želi z omenjeno temo "na enem mestu obeležiti raznolikost perspektiv, ki sestavljajo skupnosti in osebje muzejev, in hkrati osvojiti orodja za prepoznavanje ter premagovanje pristranskosti v tem, kar muzeji prikazujejo in v zgodbah, ki jih pripovedujejo," so zapisali pri ICOM. Kot je poudarila Kaja Širok, se, ker so muzeji tako raznoliki, vedno išče temo, ki je široka in v kateri lahko lahko vsak muzej najde svoj košček vsebine.

Statistični urad pa je pred mednarodnim muzejskim dnem posredoval podatke za leto 2018. Muzeji, ustanove z muzejskimi zbirkami in galerije v Sloveniji so v tem leti pripravili 1446 razstav, od tega 245 stalnih in 1202 občasnih razstav. Ogledalo si jih je več kot 2,7 milijona obiskovalcev, od tega je bilo 30 odstotkov tujcev. Med vsemi obiskovalci je bilo 29 odstotkov otrok in mladih.

Kot so zapisali na statističnem uradu, se je število muzejskih in galerijskih razstav v zadnjih treh desetletjih v glavnem povečevalo, še bolj pa zanimanje zanje. To potrjujejo tudi kazalniki: v 1991 so v povprečju na vsaki razstavi našteli 1283 obiskovalcev, v 2018 pa za 47 odstotkov več.

Muzeji in galerije so v letu 2018 s prodajo vstopnic iztržili približno 3,5 milijona evrov, posamezni obiskovalec pa je za ogled razstave plačal povprečno štiri evre. Ob priložnostih, kot sta mednarodni muzejski dan ali poletna muzejska noč, so ustanove izdale tudi več kot 614.000 brezplačnih vstopnic.