Svet 18.5.2020 15:31

Umrla francoska filmska legenda Michel Piccoli

Pariz, 18. maja - V starosti 94 let je umrl Michel Piccoli, eden najbolj izvirnih in vsestranskih francoskih igralcev zadnjega pol stoletja. Bil je legenda umetniškega filma, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zaigral je v številnih klasikah, ki so na novo opredelili svetovno kinematografijo.

Francija, Pariz. Francoski igralec Michel Piccoli je umrl v 94. letu starosti. Bil je eden najbolj izvirnih in vsestranskih francoskih igralcev zadnjega pol stoletja. Foto: Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Francija, Pariz.
Francoski igralec Michel Piccoli je umrl v 94. letu starosti. Bil je eden najbolj izvirnih in vsestranskih francoskih igralcev zadnjega pol stoletja.
Foto: Wikipedia/CC BY-SA 3.0

Michel Piccoli je nastopil v nizu filmov velikega španskega režiserja Luisa Bunuela, vključno s filmoma Lepotica dneva in Diskretni šarm buržoazije. Poleg tega je nastopil ob Brigitte Bardot v filmu Prezir Jean-Luca Godarda iz leta 1963.

Po pisanju AFP je bil mojstrski igralec, ki si je zgradil izjemno plodno kariero v umetniškem filmu in kot neke vrste francoski Cary Grant. Tako kot Grant ter hollywoodska velikana Jimmy Stewart in Gary Cooper se je bil zmožen prilagoditi kateremukoli kontekstu, ne da bi spremenil svoje bistvene poteze.

S plešo, gostimi obrvmi in hudomušnim nasmehom je zlahka skočil od zapeljivca do policaja in od gangsterja do papeža. V 70. in 80. letih pa je imel dvoumne in cinične vloge.

Samo Bunuel ga je angažiral v šestih svojih filmih, kljub vseprisotnosti pa Piccoli nikoli ni dobil francoskega oskarja, cezarja, čeprav je bil zanj nominiran štirikrat, vključno s filmoma Milou in May Louisa Malleja in La Belle Noiseuse Jacquesa Rivetta.

Kljub temu je leta 1980 na filmskem festivalu v Cannesu slavil kot najboljši igralec v filmu Marca Bellocchia Skok v prazno, v katerem je odigral italijanskega sodnika. Leto kasneje si je v Berlinu delil srebrnega medveda za najboljšega igralca v filmu Une etrange affaire
Pierra Granier-Deferreja.

Med svoje prijatelje je Piccoli štel filozofa Simone de Beauvoir in Jean-Paula Sartra, vseeno pa je bil proti represiji v starem vzhodnem bloku in je podpiral poljski sindikat Solidarnost.

Eden njegovih najbolj znanih filmov zunaj Francije je bil film Velika požrtija Marca Ferrerija iz leta 1973, v katerem se je skupina moških prijateljev zaprla v hišo s prostitutkami.

"Ne pretvarjam... S svojimi liki se zlijem. Če si igralec, moraš biti prilagodljiv," je dejal Piccoli.