Svet 19.5.2020 10:15

Beneški arhitekturni bienale preložen na prihodnje leto

Benetke, 19. maja - Ustanova Beneški bienale je sporočila, da 17. mednarodno arhitekturno razstavo prestavlja na prihodnje leto. To je še eden v nizu velikih kulturnih prireditev, ki jim je načrte prekrižala kriza zaradi koronavirusa. Arhitekturna razstava z naslovom How will we live together? (Kako bomo živeli skupaj?) bo odprta med 22. majem in 21. novembrom 2021.

Italija, Benetke. Mednarodna arhitekturna razstava v Benetkah. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Italija, Benetke.
Mednarodna arhitekturna razstava v Benetkah.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Arhitekturni bienale, ki ga kurira Hashim Sarkis, je bil predviden med 23. majem do 29. novembrom letos. Iz previdnostnih ukrepov na področju mobilnosti so ga marca skrajšali in predstavili na termin od 29. avgusta do 29. novembra.

Zdaj je kulturna institucija, ki pripravlja mednarodno prepoznavne dogodke umetnosti in arhitekture, pa tudi filma, plesa, glasbe in gledališča, ocenila, da zaradi koronavirusne krize "ni mogoče nadaljevati" organizacije razstave pred avgustom.

"Trenutno stanje je doslej vsekakor vplivalo na uresničitev razstave v celoti, ogrozilo njeno realizacijo, prevoz in prisotnost del ter posledično kakovost same razstave," je Beneški bienale zapisal v ponedeljkovi izjavi za javnost.

Benetke vsako leto izmenjaje gostijo razstavi sodobne umetnosti in arhitekture. Vrstni red se bo zdaj zamenjal, saj bo razstava sodobne umetnosti potekala leta 2022, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kurator Sarkis, dekan Šole za arhitekturo in oblikovanje na Inštitutu za tehnologijo v Massachusettsu, je izrazil upanje, da bodo udeleženci lahko dokončali svoja dela "s časom in energijo, ki si ju zaslužijo".

"Nismo ga načrtovali na ta način. Niti vprašanje, ki sem ga zastavil, 'Kako bomo živeli skupaj?', niti bogastvo načinov, s katerimi bi odgovorili, niso bili namenjeni reševanju krize, v kateri živijo, ampak tukaj smo," je povedal Sarkis. Ob tem je dodal, da tema razstave daje "možnost za neposredni odziv na pandemijo".

Bienale je tudi že napovedal, da svoj najbolj znani dogodek, Beneški filmski festival, načrtuje med 2. in 12. septembrom letos.

Na arhitekturnem bienalu sodelujejo arhitekti in ustanove iz več kot 60 držav z vseh celin. Slovenija je za predstavitev na 17. izdaji izbrala projekt Skupno v skupnosti, ki raziskuje sedemdesetletno zgodovino zadružnih domov kot družbene infrastrukture. V projektu sodelujejo arhitekta Blaž Babnik Romaniuk in Rastko Pečar ter kustosinji, umetnostni zgodovinarki Martina Malešič in Asta Vrečko.