Svet 21.5.2020 5:00

Po raziskavi Dunajske filharmonije v orkestrih ni povečanega tveganja za prenos virusa

Dunaj, 21. maja - Dunajski filharmonični orkester je v ponedeljek sporočil, da raziskava, kako daleč potuje glasbenikov dih med igranjem inštrumenta, ni dokazala povečanega tveganja za prenos novega koronavirusa med nastopanjem. Glasbeniki orkestra so sodelovali v eksperimentu, pri katerem so v njihov nos vstavili napravo, ki je ob dihanju proizvedla vidno meglico.

BiH, Sarajevo. Filharmoniki, orkester. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

BiH, Sarajevo.
Filharmoniki, orkester.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je eksperiment dokazal, da naj "ne pričakujemo, da bo zrak, ki ga izdihne umetnik, dosegel več kot 80 centimetrov oddaljenosti".

To največjo razdaljo so dosegli flavtisti, medtem ko pri strunskih glasbenikih ni bilo vidne spremembe v razdalji diha med igranjem in počitkom. Zaključek raziskovalcev je bil, da ni povečanega tveganja za glasbenike, ki skupaj igrajo v orkestru in upoštevajo vsaj meter medsebojne razdalje.

Avstrija že od sredine aprila postopoma rahlja ukrepe zaradi koronavirusa, od konca maja pa bodo dovoljene uprizoritve v gledališčih in glasbeni nastopi za občinstvo do sto ljudi. S 1. julijem se bo zgornja meja premaknila na 250, načrtovano pa je tudi ponovno odprtje kinov. S 1. avgustom bodo dovoljeni dogodki z do 500 osebami, mogoče tudi večji dogodki z do 1000 osebami, če bodo organizatorji zasnovali varnostne ukrepe, ki jih bo vlada odobravala.

Vlada je obljubila tudi, da bo predstavila ogrodje za ponoven začetek vaj in produkcije filmov, je zapisala AFP.

Pri Dunajski filharmoniji upajo, da bodo rezultati raziskave prepričali vlado, naj ne vzpostavi pravil za orkestre, ki bi lahko omejevala komunikacijo med umetniki. Predsednik Dunajske filharmonije Daniel Froschauer je avstrijskim medijem povedal, da orkester "definirajo izredni dosežki", a dodal: "Težko bo za nas, če bo moral vsak sedeti v plastični kabini."

Orkester je znan po vsem svetu, še posebej po svojem slavnem koncertu na novoletni dan.