Slovenija 20.5.2020 12:03

Na Ljubljanskem gradu razstava portretnih fotografij Vlastje Simončiča

Ljubljana, 20. maja - V Galeriji S na Ljubljanskem gradu je od danes na ogled fotografska razstava Vlastje Simončiča z naslovom V iskanju človeka. Postavitev ponuja opus portretne fotografije Vladimirja Simončiča - Vlastje, ki velja za enega izmed začetnikov slovenske reportažne, gledališke, medicinske in eksperimentalne fotografije.

Vladimir Simončič se je rodil leta 1911 v Gorici. Leta 2018 je družina pred Italijani pribežala v Ljubljano, pozneje pa se je preselila v Beograd. Tam se je želel vpisati na umetniško akademijo, a mu ni uspelo, zato se je vpisal na vojaško akademijo. Kot častnik jugoslovanske kraljeve vojske je služboval pri Triglavskem polku v Ljubljani. Leta 1937 je prevzel vodstvo jugoslovanske vojaške obveščevalne službe za mejni področji z Italijo in Avstrijo in se povezal z ilegalno primorsko protifašistično organizacijo TIGR.

Od začetne vojaške kariere se je pozneje preusmeril v fotoreportersko delo pri povojnih časnikih in revijah, kot so Tovariš, Slovenski poročevalec, Ljudska pravica, Naša žena in Tedenska tribuna.

Opus Vlastjeve portretne fotografije, ki je na ogled tudi na pričujoči razstavi, prikazuje tako pomembne figure iz sfer političnega, gospodarskega in kulturnega življenja kot neimenovane posameznike. Večina fotografij je bila objavljena v časopisnih fotoreportažah. "Teh se je fotograf lotil najprej peš, nato s službenim kolesom, kasneje pa so mu avtobusne linije približale tudi odmaknjene slovenske kraje," so zapisali v galeriji.

Njegova fotoreporterska vnema ni popustila vse do leta 1949, ko so ga v uredništvu Slovenskega poročevalca po krivici z obtožbami o izdaji domovine aretirali pripadniki tajne policije. V uredništvo se je vrnil psihično strt. Obseg njegovih objavljenih fotoreportaž se je sicer postopno zmanjševal, navdušenje nad fotografijo pa ni pojenjalo, so zapisali v galeriji S, ki razstavo pripravlja v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.

Leta 1956 se je umaknil iz novinarskega sveta ter začel delovati kot fotograf dokumentarist na medicinskem področju. Še naprej je premikal meje v fotografiji, ko je izumil starogram. Njegovo delo je na polju slovenske vizualne kulture pustilo neizbrisen pečat ter ni ostalo neopaženo. To so potrdile domače, predvsem pa tuje nagrade in priznanja.

Vlastja Simončič, ki je umrl leta 2000, se uvršča med vodilne slovenske socrealistične fotografe, kar izraža tudi motivika fotografij na razstavi, so še zapisali v galeriji.