Slovenija 22.5.2020 8:37

Virtualni poklon Tomizzi

Koper, 22. maja - Te dni bi se moralo pod geslom Domovina, delniška družba odvijati 21. mednarodno obmejno srečanje Forum Tomizza, ki pa ga je epidemija novega koronavirusa preložila v nedoločen jesenski čas. Organizatorji so se kljub temu z virtualnim dogodkom v živo v četrtek poklonili spominu na pisatelja Fulvia Tomizzo, ki je preminil prav na ta dan leta 1999.

Prepoved potovanja in zaprte meje so v hipu ogrozile mednarodno zasedbo festivala, na to stanje pa so se organizatorji odzvali s selitvijo vsebin v virtualni prostor, kar sicer ne more nadomestiti fizičnega stika ustvarjalcev in publike, so zapisali v Forumu Tomizza.

Na dvorišču ene koprskih palač sta dramska igralca Rok Matek in Miriam Monica v slovenskem in italijanskem jeziku interpretirala odlomke iz Tomizzevih romanov. Nekaj besed sta voditelja projekta, Irena Urbič in Neven Ušumović, namenila še predstavitvi trojezičnega zbornika z naslovom 20 let poguma, ki so ga pred nekaj meseci izdali ob 20-letnici Foruma Tomizza.

Internetna povezava do dogodka je dostopna na spletnih straneh, družbenem omrežju Facebook in YouTube kanalu Foruma Tomizza.

"Intimen, a vsebinsko bogat poklon naj bo dokaz, da ideja sožitja, dialoga, preseganja meja in radovednosti po drugem in drugačnem ostaja še kako živa, težavam navkljub," so še zapisali organizatorji prireditve.