Svet 23.5.2020 6:00

Francosko-britanska igralka Emma Mackey bo zaigrala v vlogi Emily Bronte

Los Angeles, 23. maja - Emma Mackey, ki je zaigrala v Netflixovi seriji Sex Education, se bo pred kamero prelevila v angleško pesnico in pisateljico Emily Bronte (1818-1848). Francosko-britanska igralka bo zaigrala v glavni vlogi v biografskem filmu Emily, ki bo prikazal zgodnja leta Emily Bronte, je poročala filmska revija Hollywood Reporter.

Ljubljana. Sedeži, kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Režijo bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa prevzela britansko-avstralska igralka Frances O'Connor, za katero bo to režijski debut.

Film naj bi začeli snemati v začetku prihodnjega leta v Yorkshiru, kamor je postavljeno tudi dogajanje edinega pisateljičinega romana Viharni vrh. Čeprav je roman ob izidu prejel mešane kritike, je sčasoma postal klasika angleške literature. Po zgodbi o nesmrtni ljubezni med Heathcliffom in Cathy so nastale mnoge gledališke predstave, opere in številni filmi.

Roman je dramatična pripoved o ljubezni in sovraštvu, postavljena v mračno okolje yorkshirske pokrajine. V retrospektivni pripovedni tehniki je pisateljica z veliko domišljije in občutkom za psihologizacijo opisala prvinske človekove strasti, ki so prišle na dan v zvezah med družinama Earnshaw in Linton.

Frances O'Connor je po pisanju dpa k projektu med drugim pritegnila še igralce Joeja Alwyna, Fionna Whiteheada in Emily Beecham.

Emily Bronte skupaj s sestrama Charlotte in Anne velja za eno najznamenitejših književnic 19. stoletja. Uporabljala je psevdonim Ellis Bell, pod katerim je leta 1847 objavila svoj prvi in edini roman Viharni vrh. Z njim je zaznamovala angleško romantično prozo.

Rodila se je leta 1818 v Thorntonu, blizu Bradforda in Yorkshira, pastorju Patricku Bronteju in Marii Branwell. Imela je pet bratov in sester: Mario, Elizabeth, Charlotte, Branwella in Anne. Leta 1824 se je družina Bronte preselila v vasico Haworth. Iz tega obdobja je ohranjenih le malo njenih del, z izjemo nekaterih pesmi.

Od leta 1838 je učila v neki šoli, potem pa s sestro Charlotte odšla v Bruselj, da bi se naučila tujih jezikov. S sestrama Charlotte in Anne je leta 1846 izdala pesniško zbirko Poems by Currer, Ellis, and Acton Bell (Pesmi Currerja, Ellisa in Actona Bella). Charlotte je bila Currer Bell, Anne Acton Bell in Emily Ellis Bell. Psevdonime so uporabljale, da bi se izognile predsodkom do pisateljic. Leto po objavi romana Viharni vrh je umrla za tuberkulozo.