Slovenija 21.5.2020 11:31

Jazz Cerkno prestavljen na september, datum ljubljanskega festivala nespremenjen

Ljubljana/Cerkno, 21. maja - Festival Jazz Cerkno, ki bi se moral začeti danes, je zaradi epidemije koronavirusa prestavljen. Tako bo v 25. izdaji zaživel med 17. in 19. septembrom. V Cankarjevem domu pa so za STA povedali, da datum 61. Jazz festivala Ljubljana ostaja nespremenjen, jazzu bodo posvečeni dnevi med 17. in 20. junijem. Program festivalov še ni objavljen.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Podroben program letos jubilejnega festivala Jazz Cerkno bodo objavili do konca junija. Kot so zapisali organizatorji, upajo, da bodo program izvedli v enakem obsegu in obliki, kot je bil sprva napovedan.

Za danes, ko bi se moral festival po prvotnih načrtih začeti, pa v Kinu Šiška pripravljajo koncert s prenosom v živo. Za serijo spletnih koncertov pod imenom Štream, ki so jo zasnovali v Kinu Šiška, so izbrali zasedbo Oholo!, ki bo septembra nastopila tudi na festivalu. Zvečer bo predstavila pravkar objavljeni prvenec Mnogobolje, ki je izšel pri Zavodu Sploh.

Oholo! je novejša zasedba, a so v njej znana imena večinoma srednje generacije, dejavna v številnih jazzovskih, eksperimentalnih, alter-rockovskih in drugih zasedbah. Septet, ki ga sestavljajo Vid in Jošt Drašler, Tomaž Grom, Andrej Boštjančič - Ruda, Marko Jenič, Andrej Fon in Jure Boršič, se posveča svobodnjaškemu jazzu z jasnimi navezavami na jazz tradicijo in tudi na tradicionalne godbe. Koncert bo mogoče spremljati prek platform Zoom, YouTube in Facebook, so še zapisali organizatorji festivala v Cerknem.

Ljubljana jazz festival pa bo v svoji 61. izdaji zaživel z nespremenjenim datumom, bodo pa program, ki so ga sprva načrtovali objaviti danes, naznanili predvidoma prihodnji četrtek. Kot so povedali v Cankarjevem domu, si želijo en del izpeljati v živo, ker pa ne bodo mogli zagotoviti prostora za vse obiskovalce, ki bi sicer v normalnih razmerah lahko prisostvovali koncertom, bodo nastope predvajali tudi prek spleta. Koncerti bodo potekali v manjših dvoranah, kot je denimo klub, ali morda na vrtu.