Svet 22.5.2020 6:00

V Kabinetu bakrorezov v Dresdnu pripravljajo jubilejno razstavo

Dresden, 22. maja - V Kabinetu bakrorezov v Dresdnu bodo, sicer z nekoliko zamika zaradi pandemije novega koronavirusa, odprli jubilejno razstavo ob 300. obletnici delovanja kabineta, ki bo združila približno 250 dragocenih del iz njihove zbirke. Mojstrovine, nastale od srednjega veka do danes, bodo v dresdenskem gradu na ogled od 12. junija.

Po besedah direktorice Kabineta bakrorezov Stephanie Buck bo razstava ponudila pogled v preteklost na mestu, "kjer so že od leta 1720 posedovali znanje in kreativnost, kritično mišljenje in estetski okus", piše nemška tiskovna agencija dpa.

Na razstavi, ki bo na ogled do sredine septembra, bodo z deli med drugim zastopani umetniki Jan van Eyck, Albrecht Dürer, Lucas Cranach, Rembrandt, Caspar David Friedrich, Käthe Kollwitz, Henri de Toulouse-Lautrec, Pablo Picasso in Gerhard Altenbourg. V razstavo bodo vključena tudi sodobna dela in fotografije. Leta 2021 bo nato izbor približno 60 del razstavljen še v New Yorku.

Kot še piše dpa, je žrtev pandemije že postala načrtovana uvodna slovesnost ob praznovanju jubileja v Dresdnu. Pričujoča razstava pa bo eden od vrhuncev jubilejnega leta in bo pripovedovala o zgodovini zbirke, katere začetek sega v leto 1720, ko je bil ustanovljen Knežji kabinet.

Kabinet bakrorezov v Dresdnu se ponaša z drugo najstarejšo grafično zbirko na svetu, takoj za pariškim muzejem Louvre. Na nemškem govornem področju pa gre za najstarejšo zbirko risb, grafik in fotografij. V njej je okoli 515.000 del, ki jih je ustvarilo 22.000 umetnikov.