Na hitro prelistano 23.5.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. maja - Pri založbi LUD šerpa so izdali knjigo mojstrice ameriške grozljive proze Shirley Jackson V hiši med hribi straši, pri založbi Primus pa delo ameriškega nevroznanstvenika in predavatelja Joea Dispenze Postanite brezmejni. Celjska Mohorjeva založba je izdala slikanico Bine Štampe Žmavc in ilustratorke Kristine Krhin Kino z muco Ino.

Ljubljana. Roman Shirley Jackson z naslovom V hiši med hribi straši. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Shirley Jackson z naslovom V hiši med hribi straši.
Foto: STA

Ljubljana. Slikanica Bine Štampe Žmavc in ilustratorke Kristine Krhin Kino z muco Ino. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Bine Štampe Žmavc in ilustratorke Kristine Krhin Kino z muco Ino.
Foto: STA

Ljubljana. Delo ameriškega nevroznanstvenika in predavatelja Joea Dispenze Postanite brezmejni. Foto: STA

Ljubljana.
Delo ameriškega nevroznanstvenika in predavatelja Joea Dispenze Postanite brezmejni.
Foto: STA

V HIŠI MED HRIBI STRAŠI - KLASIKA GROZLJIVE AMERIŠKE PROZE

Roman V hiši med hribi straši iz leta 1959, ki ga dobivamo v slovenskem prevodu Tadeje Spruk, velja za klasiko grozljive proze 20. stoletja. Pripoveduje o dogodkih v naslovni hiši med hribi, kamor se s skupino pomočnikov odpravi doktor John Montague, antropolog in raziskovalec nadnaravnih pojavov, da bi preučil domnevne paranormalne motnje v njej. Premišljena dramaturgija jezikovno sočnih in duhovitih dialogov med naivnim doktorjem in njegovimi pomočniki, zavrto in zasanjano Eleanor, lahkoživo in dovzetno Theodoro ter nastopaškim Lukom, bodočim dedičem hiše, bralcu hitro razkrije, da bo leglo groze v romanu predvsem psiha njegovih junakov. Tako celo ob tragičnem koncu romana ostane nejasno, ali so bile pri dogodkih v hiši kdaj vpletene nadnaravne sile, so zapisali pri založbi.

Shirley Jackson (1916-1965) velja za mojstrico ameriške grozljive proze. Je avtorica šestih romanov in več zbirk kratkih zgodb. Pozornost ameriške bralske javnosti je prvič pritegnila leta 1948, ko je v reviji New Yorker izšla njena kratka zgodba Loterija. Uredništvo revije je tedaj zasulo na stotine pisem ogorčenih bralcev, nekateri so avtorici grozili celo s smrtjo. Kritiki pa so bili navdušeni, tako se je pozneje zgodba znašla v berilih za ameriške šolarje, kjer kot obvezno čtivo ostaja še danes. V slovenščini je zgodba izšla v zbirki Loterija in druge zgodbe pri LUD Literatura leta 2018.

Pričujoči roman V hiši med hribi straši (1959) so kritiki umestili med naslednike tradicije ameriške gotike, ki se je uveljavila v 19. stoletju. Po romanu sta bila posneta dva filma, leta 2018 pa odmevna televizijska serija. Od leta 2007 za izjemne dosežke na področju grozljive proze v ameriškem prostoru podeljujejo nagrado Shirley Jackson.

POSTANITE BREZMEJNI - KNJIGA, KI ZDRUŽUJE SODOBNA DOGNANJA ZNANOSTI S STARODAVNIMI SPOZNANJI

Avtor uspešnic New York Timesa Placebo ste vi In Odvadite se biti to, kar ste Joe Dispenza se v svoji novi knjigi Postanite brezmejni opira na raziskave, ki jih je opravljal od leta 2012 in v katerih je odkrival, kako običajni ljudje počnejo neobičajne stvari, da bi spremenili sebe in svoje življenje. Knjiga združuje nekatera najbolj prodorna sodobna znanstvena odkritja s starodavnimi modrostmi v želji, da bi ljudje živeli bolj poduhovljeno življenje. Delo je prevedel Jernej Zoran.

Joe Dispenza je kiropraktik, raziskovalec in predavatelj, ki predava po vsem svetu. Kot raziskovalec je prispeval nekaj najnovejših odkritij na področjih nevroznanosti, epigenetike in kvantne fizike. To znanje uporablja tudi pri pomoči ljudem, pri njihovih boleznih in kroničnih stanjih.

KINO Z MUCO INO - SLIKANICA S POETIČNO "KRIMI-MIJAV-KO"

Bina Štampe Žmavc v najžlahtnejši maniri nadaljuje tradicijo balad in romanc, kot so prejšnje rodove spremljale s Prešernovim Povodnim možem in Kovičevim Mačkom Murijem, in jo v slikanici nadgradi z dodajanjem svojih komponent zgodbe v zgodbi in izvirnih neologizmov. V sodelovanju s slikarko Kristino Krhin sta ustvarili dovršeno mojstrovino. Od kitice do kitice, od verza do verza, ki v iskrivo ustvarjalnem besednjaku nizajo pripoved, se mladi bralec s Pinom in Ino odpravi v kino. "Z njima se muzamo in trepetamo, ko skupaj vstopamo v novo zgodbo. Uvodni lahkotni plesni takti komajda dajo slutiti napeto zgodbo - pravo pravcato krimi-mijav-ko -, ki se bo odvrtela pred zbrano druščino," so zapisali pri založbi.