Slovenija 29.5.2020 7:00

S koncertom Sandre Erpe začetek festivala Godibodi

Ljubljana, 29. maja - Z nastopom pevke in pesnice Sandre Erpe s spremljevalno skupino se drevi začenja 13. festival Godibodi, ki bo letos izveden na nekoliko drugačen način. Koncerta drevi in v soboto v Hribarjevi dvorani Ljubljanskega gradu bo namreč mogoče spremljati v neposrednem prenosu na Radiu Slovenija ter na spletu.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

V koncertnem projektu Sandre Erpe se glasba in uglasbena poezija prepleteta v zaokroženo celoto šestih skladb in osmih recitiranih pesmi. Njena glasba in poezija odstirata odločitve vse prej kot apatične mlade ženske na kočljivih križiščih življenjskih kolovozov. Zvrstno se v njeni celoviti zgodbi prepleta kantavtorstvo s džezovskimi prvinami, šansonom, prvenstveno pa gre za samonikel notranji izraz Sandre Erpe, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

Sledil bo koncert zasedbe Mala mestna muzika z Žalostinkami po razkriško. Poetični cikel Vlada Žabota Žalostinke po razkriško je nagovoril Rudija Pančurja in vodil v glasbeno zgodbo, ki jo izvaja nova zasedba izkušenih in prekaljenih glasbenikov, združenih pod imenom Mala mestna muzika. Gre za izbor osmih pesmi, pisanih v razkriškem narečju. "Lirično, baladno, groteskno, nostalgično," piše v sporočilu za javnost.

V soboto pa bosta nastopili zasedbi Rudolf Gas & The Family in Batista Cadillac. Rudolf Gas že vrsto let deluje kot vokalist, aranžer, producent pa tudi dirigent Big banda Orkestra Slovenske vojske, sicer pa je diplomiran trobentač. Bil je ustanovitelj in član zasedbe K.U.T. GAS, s katero so izdali dva albuma. Kot Rudolf Gas je prav tako izdal dva albuma, prvega RG Style leta 2006, drugi pa je izšel lani in nosi naslov Svet planet. Prav skladbam s slednjega bo mogoče prisluhniti na letošnjem festivalu Godibodi.

Batista Cadillac pa je v osnovi dvojec dobrih prijateljev, ki sta si ime nadela po kubanskem opisu starodobnega avta. Avtorsko izhajata iz lastnega staromodnega okusa, preoblečenega v modernejšo obliko, ki se zvrstno giblje med soulom in funkom. Začetek zasedbe je povezan prav s Prvim programom Radia Slovenija; na razpisu za festival Slovenskega šansona 2013 je uspela skladba Barbara. V naslednjih letih se je skupina okrepila in sledili so singli, kot so Pust' me do besede, Stop ter Neviden, pri katerem so sodelovali člani kolektiva Thomasa Marcha. Tokrat bo šlo za avtorski projekt zvočno bogate zasedbe osmih izvrstnih glasbenikov.

Festival Godobodi organizirata Prvi program Radia Slovenija in Ljubljanski grad, umetniški vodja je vsestranski glasbenik Janez Dovč. Neposredni prenos letošnjega festivala bo na Prvem programu Radia Slovenija, video stream bo na spletni strani Prvega programa ter Facebook profilu Prvega. Posnetke vseh štirih koncertov festivala Godibodi 2020 bo predvajala tudi Televizija Slovenija, so še sporočili iz RTV Slovenija.