Svet 25.5.2020 6:00

Pri Sotheby's dražba del velikih umetnikov 20. stoletja

London, 25. maja - Na dražbi avkcijske hiše Sotheby's bodo ponudili dela nekaterih največjih umetnikov 20. stoletja iz zbirke strastnega zbiratelja Albina Schrama (1926-2005). Med 40 deli so predvsem skice in risbe, ki jih med drugimi podpisujejo Edgar Degas, Paul Klee, Emil Nolde, Camille Pissarro in Alfred Kubin, piše Art Daily.

Francija, Pariz. Razstava del francoskega umetnika Edgarja Degasa, enega izmed začetnikov impresionizma. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Pariz.
Razstava del francoskega umetnika Edgarja Degasa, enega izmed začetnikov impresionizma.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Schram je začel svojo zbirko oblikovati v 60-ih letih minulega stoletja. V Švici živeči Čeh je strast do zbirateljstva začutil ob tem, ko mu je mati Erika Schicht podarila pismo, ki ga je Napoleon Bonaparte poslal Josephine de Beauharnais, tedaj še nesojeni ženi. Kasneje je zbiral pisma, pa tudi risbe in študije znanih zgodovinskih osebnosti in umetnikov.

V 30 letih je Schram zbral toliko predmetov, da je z njimi zapolnil vsak kotiček svojega doma. Pisma, risbe, skice in študije je kupoval na dražbah in jih nato hranil v kabinetu, stran od oči javnosti.

Med 40 deli v naboru je s pasteli ustvarjena skica francoskega slikarja Camillea Pissarra Femme dans le potager, na kateri je ženska v zelenjavnem vrtu, katere pričakovana vrednost je med 15.000 in 20.000 britanskimi funti. Med vrhunci je tudi delo Emila Noldeja. Gre za z akvareli naslikano sceno uprizoritve Shakespearove komedije Sen kresne noči, ki si jo je umetnik v sezoni 1910/11 ogledal z ženo. Delo je ocenjeno med 12.000 in 18.000 funti.

Prav tako so na dražbi ponujene skica Alfreda Kubina z naslovom bizon, podoba plešočih parov, ki jo podpisuje Ernst Ludwig Kirchner, in pa Torero v izvedbi Le Corbusierja. Najdražje na spletni strani Art Dailyja predstavljeno delo pa je pastelna upodobitev pesmi Torquata Tassa o osvobojenem Jeruzalemu, ki jo podpisuje Edgar Degas. Vrednost je ocenjena med 34.000 in 44.000 funti.

Ponudbe za dela, ponujena na spletni dražbi The Artist's Sketchbook: Where Inspiration Finds Form, zbirajo od petka pa vse do 4. junija.