Slovenija 25.5.2020 9:49

Slovenski dnevi knjige v 25. izdaji s prepletom virtualnega in živega stika

Ljubljana, 25. maja - V več slovenskih mestih bodo od srede do nedelje potekali 25. Slovenski dnevi knjige. Letošnjo izdajo bo zaznamoval preplet virtualnega in živega stika, saj bo del dogodkov dostopen preko spletnega naslova www.dneviknjige.si, v Ljubljani, Kopru, Celju in Novemu mestu pa bodo pripravili tudi Sejem na zraku.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP) so zapisali, da Slovenski dnevi knjige vse od svoje ustanovitve dalje pozornost posvečajo širitvi pomena knjige, pisane besede ter opozarjajo na pomembnosti branja. Festival se zaradi epidemije covid-19 trenutno sooča z izrednimi in nepredvidljivimi izzivi, zato so se njegovi organizatorji odločili, da večji del dogajanja preselijo v virtualne svetove.

Kot so zapisali na Facebook strani festivala, bo program z dopoldanskimi dogodki poskušal zajeti otroško in mladinsko literaturo, v popoldanskem času nagovoriti zahtevnejše bralce ter literarno stroko, ob večerih pa bo v povezavi s partnerji poskrbel tudi za lahko noč.

V sodelovanju z različnimi slovenskimi založbami bodo na dnevih predstavljali najnovejše knjižne projekte, skozi virtualna okrogla omizja pa spregovorili tudi o pomembnosti literature in njene ohranitve, saj prav slednja v trenutnem zamejenem svetu omogoča ter osmišlja odprti prostor kritičnega razmisleka ter domišljije, nesebično nudi uteho ter ljudi med seboj tudi nagovarja in povezuje, piše v sporočilu za javnost.

Na virtualnem programu so med drugim napovedali branje letošnjih zmagovalnih besedil literarnega natečaja Bodi pisatelj, (Brez)mejne igre o prevajanju fantazijske književnosti, okroglo mizo Pomen nagrad za samozaposlene v kulturi, podelitev literarne nagrade kritiško sito, pogovor dijaških in študentskih literarnih revij o prihodnosti literature, virtualno literarno kavarno z avtorjem z nominacijo za kresnika ovenčanega romana Sonce Petovione, patrom Brankom Cestnikom, in virtualni pesniški turnir z dvanajstimi finalisti.

Da ne bi ostali zamejeni le v virtualnem svetu, bodo v programu gostili tudi Sejem na zraku. Ta bo v organizaciji pisarne Ljubljane - Unescovega mesta literature, na vrtu DSP potekal od petka do nedelje ter bralstvu in zainteresirani javnosti s sejemskimi popusti ponudil poseben izbor knjig. Sejem na zraku bo potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru, pred knjigarno Antika Celju in pred knjigarno Goga v Novem mestu.

"Podobno, kot se je v trenutnem času spremenila naša vsakdanja izkušnja bivanja, se je, vsaj začasno, spremenil tudi bivanjski prostor knjige ter znotraj tega naš stik z njo. Kot ena osrednjih možnosti vzdrževanja bralne kulture in poskus ohranitve prisotnosti literarnih dogodkov, se je zato pri oblikovanju programa izkazalo izpostaviti povezovanje ter skupni solidarnostni nastop med najširšimi in raznolikimi členi tako slovenskega kot mednarodnega literarnega polja," je o festivalu zapisal programski koordinator Slovenskih dnevov knjige Aljaž Koprivnikar.

Slovenski dnevi knjige po Sloveniji tradicionalno potekajo ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu. Zaradi epidemije je letos prišlo do zamika njihove organizacije v nekaterih mestih, iz Maribora pa so že sredi aprila sporočili, da bodo Slovenske dneve knjige predvidoma izvajali konec junija ali v začetku jeseni.