Svet 26.5.2020 6:00

Rijksmuseum bo vrata ponovno odprl 1. junija

Amsterdam, 26. maja - Amsterdamski Rijksmuseum bo v skladu s sproščanjem ukrepov za zaustavitev širjenja novega koronavirusa vrata za obiskovalce ponovno odprl 1. junija. Kot so sporočili iz muzeja, so do 13. septembra podaljšali razstavo Caravaggio - Bernini, barok v Rimu, ki bi se sicer morala zaključiti v začetku junija.

Nizozemska, Amsterdam. Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava Caravaggio - Bernini, barok v Rimu, naj bi se po pisanju spletnega portala Art Daily v skladu s prvotnim načrtom zaključila 7. junija. V štirih tednih od odprtja 14. februarja so sicer na njej našteli 85.000 obiskovalcev.

Po besedah direktorja muzeja Taca Dibbitsa je izjemno pomembno, da lahko muzej ponovno odprejo za javnost. Kot je še povedal, bodo storili vse, da bodo v muzeju ustvarili varno in prijetno okolje za obiskovalce. Ob tem je izrazil hvaležnost 44 lastnikom del - od Avstrije do Italije ter od drugod - ki so omogočili, da so lahko podaljšali razstavo Caravaggio - Bernini.

Varnost obiskovalcev so si po pisanju spletnega portala v muzeju zadali kot prednostno nalogo ter sprejeli vrsto ukrepov. Tako bo denimo zaenkrat vstopnice potrebno rezervirati preko interneta, obiskovalci pa bodo ob rezervaciji lahko izbrali tako datum kot uro obiska muzeja.

Razstava Caravaggio - Bernini, barok v Rimu združuje več kot 70 mojstrovin Caravaggia, Berninija in njunih sodobnikov. Nastala je v sodelovanju z Umetnostnozgodovinskim muzejem na Dunaju, kjer je že bila na ogled.

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) in Gian Lorenzo Bernini (1598-1680) sta zaznamovala obdobje po letu 1600, ki se je v zgodovino umetnosti zapisalo kot revolucionarno. Slikarstvo, kiparstvo in arhitektura so bili med seboj tesno povezani.

Poleg Caravaggia in Berninija so na razstavi med drugim na ogled dela Alessandra Algardija, Annibaleja in Ludovica Carraccija, Pietra da Cortone, Artemisie in Orazia Gentileschija, Nicolasa Poussina, Mattie Pretija, Guida Renija in Simona Voueta.