Svet 26.5.2020 5:30

Nastaja film po resnični zgodbi, ki spominja na Gospodarja muh

Los Angeles, 26. maja - Sredi 60-ih let minulega stoletja je šest najstnikov iz polinezijskega arhipelaga Tonga zašlo na tedaj neznani, nenaseljeni otok in tam preživelo 15 mesecev. Zgodba, ki mnoge spominja na znameniti roman nobelovca Williama Goldinga z naslovom Gospodar muh, bo kmalu dočakala hollywoodsko filmsko priredbo, poroča britanski The Guardian.

Ljubljana. Sedeži, kinodvorana. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Sedeži, kinodvorana.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Goldingov (1911-1993) roman Gospodar muh iz leta 1954 predstavlja zgodbo britanskih šolarjev, starih med šest in dvanajst let, ki so preživeli strmoglavljenje letala na neposeljeni otok v Tihem oceanu. Brodolomci so ostali brez nadzora odraslih, ob čemer so vzpostavili svoj red. Gospodar muh še danes velja za kultno delo svetovne literature. Dočakal je tudi filmsko priredbo.

Zanimivo je, da je dobrih deset let po izidu Goldingovega romana šest najstnikov iz arhipelaga Tonga, ki se nahaja prav v Tihem oceanu, resnično doživelo izkušnjo brodoloma. Najstniki so ukradli čoln, njihov cilj na je bil 500 milj oddaljeni otok Fidži. A do tja niso nikoli prispeli. Na nenaseljenem otoku Ata so obtičali in tam preživeli 15 mesecev. Pri preživetju so jim zelo pomagale njihova izjemna duhovna moč in pa priučene veščine.

Pravice za filmsko priredbo zgodbe najstnikov iz Tonga je odkupil hollywoodski produkcijski studio New Regency, ki stoji za filmi, kot sta 12 let suženj v režiji Stevea McQueena in Povratnik v režiji Alejandra Gonzaleza Inarrituja.

Izredno zanimanje za resnično zgodbo je vzpodbudil prispevek zgodovinarja Rutgerja Bregmana, ki je bil o dečkih 9. maja objavljen v The Guardianu. Nato so štirje še živeči nekdanji brodolomci skupaj z avstralskim mornarjem Peterjem Warnerjem, ki jih je rešil, sklenili, da bodo s studiem sodelovali. S podpisom pogodbe z New Regency so v vodo padle številne druge ponudbe, ki so jih prejeli tudi s strani Netflixa, MGM in Working Title, navaja The Guardian.

Je pa Bregman izrazil željo, da bi ustvarjalci filma ostali zvesti kulturi prebivalcev Tonga, preživeli brodolomci Sione, Mano, Tevita in Luke pa bodo na voljo producentom kot svetovalci. Zgodba o preživelih najstnikih ima namreč močno kulturno vrednost, saj si jo v Tongi tamkajšnji prebivalci pripovedujejo že več kot 50 let.