Svet 28.5.2020 5:00

Na dražbo avtoportret Antoinea de Saint-Exuperyja kot Malega princa na vešalih

Pariz, 28. maja - Avkcijska hiša Ka-Mondo bo 4. junija na dražbi knjig in rokopisov med drugim ponudila risbe francoskega pisatelja Antoinea de Saint-Exuperyja (1900-1944). Med njimi izstopa avtoportret, kjer se je pisatelj upodobil kot Mali princ na vešalih. Ponudili bodo tudi pripravljalne skice za Malega princa.

Na omenjenem avtoportretu je osrednji lik obešenec na vešalih na planetu Zemlja. Gre za Saint-Exuperyja, v rokah drži malega princa. V ozadju je par na klopci, ki stoji na planetu Fox MGM.

Akvarel na papirju je Saint-Exupery ustvaril v New Yorku leta 1942 ali v začetku leta 1943. Za delo, ki je po pisanju spletnega portala Art Daily eno najbolj vznemirljivih avtorjevih likovnih del, se nadejajo iztržiti med 60.000 in 80.000 evrov.

Kot piše spletni portal, je v pisateljevem do sedaj znanem risarskem opusu le malo risb s tolikšno resnobnostjo in ki bi prikazovale tako globok obup, čeprav mnoge obravnavajo resne teme. Pričujoča risba priča o pisateljevem obupu ob odločitvi, da zapusti New York in prijateljico Silvio Hamilton.

Saint-Exupery je v ZDA prišel leta 1941. Med bivanjem v New York je imel romantično razmerje s Silvio Hamilton. Spomladi 1943, preden je odšel v Severno Afriko, in kmalu po izidu Malega princa, ji je zapustil originalni rokopis svoje mojstrovine ter sveženj pripravljalnih risb in študij za ilustracijo zgodbe. Silvia Hamilton je podpisan rokopis skupaj s številnimi risbami leta 1968 prodala Morgan Library, del risb, tudi omenjeni avtoportret, pa je leta 1976 prodala v Parizu.

Akvarel je po pisanju spletnega portala mogoče povezati s Silvio Hamilton ter njenim odnosom do Gottfrieda Reinhardta, s katerim se je poročila marca 1944. Par na klopci predstavlja njiju dva, planet Fox MGM pa je povezan z Reinhardtovim delom - bil je filmski producent. Saint-Exupery, ki ga je njuno razmerje zelo prizadelo, je tako nazorno prikazal svoj obup.

Še eno razlago pa ponuja zapis Silvie Hamilton pred prodajo leta 1976. Zapisala je, da risba obuja prizore Saint-Exuperyjeve kinematografske preteklosti v Hollywoodu, kar ilustrirata oba planeta, eden z napisom Fox-MGM in drugi z napisom Zemlja, na katerem se je v obupu sam obesil.

Hollywood je namreč odkupil avtorske pravice za filmsko priredbo Saint-Exuperyjevega romana Nočni let. Film režiserja Clarencea Browna, ki ga je distribuirala MGM, je v kinodvorane prišel leta 1933, a so ga leta 1942 po sporu med MGM in Saint-Exuperyjem umaknili iz distribucije.

Antoine de Saint-Exupery se je rodi v Lyonu v Franciji. Bil je pisatelj, pesnik in pionir med letalci. Mednarodnemu občinstvu je najbolj znan po knjigi Mali princ. Je dobitnik številnih literarnih nagrad, med njimi velike nagrade za roman, ki mu jo je podelila Francoska akademija. Nekaj let po avtorjevi smrti je posthumno izšlo njegovo življenjsko delo, Citadela.