Slovenija 26.5.2020 11:46

NUK II med pomembnimi naložbami za zagon gospodarstva

Ljubljana, 26. maja - NUK II bo na podlagi predloga interventnega zakona za zagon gospodarstva po epidemiji vključen na seznam pomembnih naložb, pri katerih bodo odpravili ovire za njihovo izvedbo. Gre za enega od pomembnejših korakov v smeri prizadevanj za gradnjo sodobne knjižnice, so sporočili iz Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK).

Ljubljana. Maketa bodoče Narodne in univerzitetne knjižnice NUK II. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Maketa bodoče Narodne in univerzitetne knjižnice NUK II.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

"V Narodni in univerzitetni knjižnici smo z velikim veseljem sprejeli novico, da bo vlada uvrstila projekt NUK II v program pomembnih državnih investicij za zagon gospodarstva po epidemiji. Končno smo prišli na prvi tir," je zapisal ravnatelj NUK Viljem Leban.

Dodal je: "Naša več desetletna prizadevanja za izgradnjo nove nacionalne knjižnice naj bi kmalu obrodila sad: ustanova, ki hrani spomin Slovencev, bo dobila ustrezne prostore."

Arhitekt Matija Bevk, soavtor projekta NUK II, zasnovanega v biroju Bevk Perović arhitekti, pa je poudaril, da je NUK II "nacionalno pomemben projekt, na katerega se čaka že zares zelo dolgo, zato je absolutno prav, da bo uvrščen na seznam prioritetnih projektov".

"Pozdravljam uvrstitev NUK II med infrastrukturne projekte državnega pomena. Do sedaj je bil ta položaj rezerviran za večje gradbene infrastrukture, kot so avtoceste in podobno. Prepoznavanje kulturnega projekta kot esencialne infrastrukture je zrela, napredna odločitev," so njegove besede povzeli v sporočilu za javnost. Dodal je, da je gradbeništvo eden glavnih stebrov za splošni zagon gospodarstva. Zato so učinkoviti in dobri postopki pridobivanja dovoljenj ključni za njegov uspeh.

Prvi razpis za gradnjo stavbe NUK II, ki je načrtovana na prostoru med Zoisovo in Slovensko cesto, je bil izveden že leta 1987, a je ostal nerealiziran. Na mednarodnem natečaju leta 2012 je bila za projekt nove nacionalne knjižnice izbrana arhitekturna rešitev biroja Bevk Perović arhitekti.

Vrednost projekta NUK II je ocenjena na okoli 50 milijonov evrov. Kot so za STA pred časom zapisali na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), se bo izdelava projektne dokumentacije za gradnjo NUK II vključno s pridobitvijo gradbenega dovoljenja po pogodbi predvidoma zaključila do konca leta.

Agencija RS za okolje pa je v začetku maja sprejela odločitev, da MIZŠ kot investitor projekta NUK 2 ne potrebuje okoljevarstvenega soglasja.

Z NUK II bo slovenski prostor dobil sodobno izobraževalno in kulturno središče v najširšem pomenu besede, saj bo povezovalo različne družbene skupine. Nastalo bo sodobno stičišče znanja, ustvarjalnosti, inovativnosti, domišljije, dialoga in povezovanja - knjižnica kot vključujoč prostor učenja, srečevanja in interdisciplinarnega sodelovanja, ustvarjen po meri sodobnega uporabnika, so še zapisali v NUK.

Predlog interventnega zakona bo v četrtek obravnaval parlamentarni odbor za infrastrukturo.