Svet 26.5.2020 11:45

Joyce Carol Oates prejela najvrednejšo francosko literarno nagrado

Pariz, 26. maja - Ameriška pisateljica Joyce Carol Oates je v ponedeljek dobila najvrednejšo književno nagrado v Franciji. Nagrado Cino del Duca, vredno 200.000 evrov, pogosto pojmujejo kot korak do Nobelove nagrade. Preden so bili ovenčani s slavo nobelovca, so jo dobili tudi Andrej Saharov, Mario Vargas Llosa in francoski romanopisec Patrick Modiano.

Pet njenih knjig, med drugim roman Blondinka, v katerem je opisala življenje Marilyn Monroe, je bilo v finalu za Pulitzerjevo nagrado, ki pa je ni prejela. Kljub temu je 81-letna pisateljica za svojih več kot 60 romanov, kratkih zgodb, iger in knjigo spominov Lost Landscape (Izgubljena pokrajina) osvojila ameriško nacionalno književno nagrado in številna druga priznanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Avtorico, ki se jo pogosto omenja kot kandidatko za Nobelovo nagrado, cenijo po tem, da se brez strahu podaja v nekatere najbolj sporne teme ameriške družbe. Tako se je v romanu A Book of American Martyrs posvetila umoru zdravnika na kliniki za splave.

Na Twitterju, ki ga navdušeno uporablja, deli fotografije svojih mačk ob opazovanju ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga je označila za norca. "Vsak dan neti majhne požare vsepovsod", medtem ko "bolj nevaren požar... odnaša, drugo za drugim, stvari, ki so nam drage," je povedala lani.

Nagrada Cino del Duca je poimenovana po poslovnežu, filmskem producentu in filantropu, ki se je rodil v Italiji. Podeljuje jo Francoski inštitut, v katerem je tudi Francoska akademija, varuhinja francoskega jezika in njegovega uradnega besedišča. Pisateljici bi jo morali izročiti prihodnji mesec v Parizu, vendar so slovesnost odpovedali zaradi koronavirusa.

Ena najbolj plodovitih avtoric zadnjih desetletij ima nekaj del prevedenih tudi v slovenščino, med drugim romane Oni, Pikov fant in Za kar sem živel.