Slovenija 27.5.2020 10:49

Festival dokumentarnega filma bo junija

Ljubljana, 27. maja - V Cankarjevem domu (CD) so bili marca ob izbruhu epidemije novega koronavirusa primorani odpovedati 22. Festival dokumentarnega filma (FDF), zdaj pa je že znan novi termin. FDF bo potekal od 9. do 16. junija z enakim filmskim programom, projekcije si bo lahko ogledalo manj gledalcev.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Junij ni takšen kot marec, sploh kar zadeva reproduktivno kino dejavnost v Sloveniji, kar pa nam letos, ob rahljanju korona ukrepov, ni jemalo elana pri snovanju nadomestnega termina. Dokumentarci bodo med prvimi znova osvetlili filmska platna, morda bo to celo prvi filmski festival v pokoronskem času oziroma v obdobju, ko se življenje poskuša vrniti v normalnejše tirnice, zagotovo pa bo to dogodek, ki bo film vrnil v svoje naravno okolje," je festivalsko občinstvo nagovoril vodja filmskega programa CD Simon Popek.

Popek je še dodal, da bo junijska izdaja t.i. "festival distance", saj bodo odsotni druženje, strokovna srečanja in izmenjava mnenj po projekcijah. Nekatere stvari pa bodo organizatorji kljub temu skušali ohraniti, med njimi nagrade.

V tekmovalnem programu bo prikazanih pet filmov na temo človekovih pravic - Delo v tujini režiserke Yoon Sung-a, Kolektiv režiserja Alexandra Nanauja, Odvetnica, ki jo podpisujeta Rachel Leah Jones in Philippe Bellaiche, Za Samo v režiji Waad Al Kateab in Edwarda Wattsa in Vzorno vedenje, ki ga podpisujeta Audrius Mickevičius in Nerijus Milerius. Zmagovalni film po izboru tričlanske mednarodne žirije bo prejel nagrado Amnesty International Slovenije, izbira nagrajenca pa bo naznanjena virtualno. "Kar bo majhen, a pomemben prispevek k normalizaciji vsakdana," je presodil Popek.

Ob tekmovalnih bo festival, kot je bilo predvideno že ob marčevski izdaji, ponudil še 11 celovečercev v treh sklopih. Med intimni in globalni portreti bosta na ogled letošnji dvojni makedonski oskarjevski nominiranec Medena dežela v režiji Tamare Kotevske in Ljubomirja Stefanova ter najboljši dokumentarec lanskega Festivala slovenskega filma Hči camorre v režiji Siniše Gačiča. Prvi predstavlja "čudovito posvetilo tradicionalnemu ruralnemu delu in življenju na odročnih makedonskih planjavah", drugi pa, kako se nekdanja camorristična morilka Cristina Pinto po 24-letni zaporni kazni sooča z izzivi vsakdanjega življenja.

Kot najbolj duhovitega na letošnjem programu je Popek na marčevski predstavitvi FDF označil kanadski dokumentarec Teorija o kretenih v režiji Johna Walkerja, ki spregovori tudi o ohranjanju "kulture kretenov", na sporedu pa bosta še litvijsko-nizozemski film Državniški pogreb Sergeja Loznice, ki je nastal iz arhivskega gradiva ob Stalinovi smrti marca 1953, ter portret enega najvidnejših sovjetskih cineastov Andreja Tarkovskega skozi oči sina Andreja A. Tarkovskega.

Retrospektiva bo ob 30. obletnici padca Berlinskega zidu posvečena vzhodnonemškemu dokumentarcu od konca 2. svetovne vojne do leta 1990. Popek je nabor večinoma kratko- in srednjemetražnih dokumentarcev razvrstil v osem tematskih sklopov, ki segajo od povojne obnove, propagandnih filmov z vzhodne strani do 80. let, ko so se v Vzhodni Nemčiji začele dogajati spremembe.

Iz CD so sporočili še, da 22. FDF pripravljajo skladno s trenutno veljavnimi ukrepi vlade za zajezitev epidemije novega koronavirusa. Z odlokom o začasni splošni omejitvi zbiranja ljudi na javnih krajih so sproščene prireditve do največ 50 oseb. "Če se bodo do začetka festivala ti ukrepi sprostili, bomo določene filmske projekcije v Cankarjevem domu lahko preselili v večjo, Linhartovo dvorano," so napovedali.