Slovenija 27.5.2020 11:32

Epidemija močno posegla v program jubilejnega Wolfovega leta

Slovenj Gradec, 27. maja - Epidemija novega koronavirusa je močno posegla v program letošnjega jubilejnega leta ob 160. obletnici rojstva skladatelja Huga Wolfa. Za to soboto je bil predviden osrednji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija v Wolfovem rojstnem Slovenj Gradcu, a je ta za zdaj načrtovan konec avgusta, če bodo razmere to dopuščale.

Slovenj Gradec. Kip na pročelju rojstne hiše Huga Wolfa. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Slovenj Gradec.
Kip na pročelju rojstne hiše Huga Wolfa.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na Slovenskem dolgo spregledanemu skladatelju samospevov Hugu Wolfu (1860-1903) se je Slovenija poklonila z razglasitvijo letošnjega leta za leto Huga Wolfa. Ob tem so bile načrtovane številne prireditve v Slovenj Gradcu in drugje, skladatelj pa je bil postavljen kot velik potencial nadaljnjega razvoja kulturnega turizma v regiji in širše.

Med večjimi dogodki v Slovenj Gradcu je bila ob uvodni predstavitvi dogajanja konec januarja izvedena še slavnostna akademija ob obletnici skladateljeve smrt 22. februarja, medtem ko je koncert na obletnico rojstva, 13. marca, odpadel oz. bil prestavljen za nedoločen čas.

"Kar nekaj prireditev je bilo potrebno premakniti v poznejše mesece, zato upamo, da se bodo razmere res toliko izboljšale, da jih bomo lahko izpeljali med junijem in decembrom. Seveda pa že nestrpno čakamo, kako bo s sprostitvijo ukrepov za manjše koncerte na prostem. Pri tem imam v mislih predvsem koncerte Wolfovega poletnega festivala, ki se bo odvijal v atriju rojstne hiše v juniju, juliju in avgustu," je za STA pojasnil direktor Koroškega pokrajinskega muzeja Tadej Pungartnik.

Osrednji koncert Simfoničnega orkestra RTV Slovenija, ki je bil načrtovan za to soboto v središču koroškega mesta, je zdaj načrtovan za zadnji konec tedna v avgustu, za september je načrtovana gledališka predstava, časovni načrt izvedbe ostalih prireditev pa se še pripravlja, je pojasnil direktor muzeja, pod okrilje katerega sodi tudi pred slabim desetletjem prenovljena skladateljeva rojstna hiša v središču Slovenj Gradca. V njej sta urejena spominski muzej in mednarodni dokumentacijski center.

V takrat dvojezičnem Slovenj Gradcu leta 1860 rojeni Hugo Wolf je večino svojega življenja preživel v Avstriji, kjer se je ob pomoči mecenov zelo zgodaj posvetil skladanju. Ustvaril je opus več kot 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. S svojimi deli je po Evropi kot avstrijski skladatelj zaslovel po letu 1894.

Muzikolog Matjaž Barbo je na februarski slavnostni akademiji dejal, da je bil Hugo Wolf eden največjih skladateljev poznega 19. stoletja.