Na hitro prelistano 30.5.2020 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. maja - Pri mariborski založbi Litera so izdali najbolj "ameriško" delo avtorja iz BiH Semezdina Mehmedinovića z naslovom Me'med, rdeča ruta in snežinka, pri založbi Miš pa mladinski roman Igorja Karlovška Na svidenje, Lara. Založba ZRC je bogatejša za monografijo Kje pa vas jezik žuli?

Ljubljana. Knjiga Semezdina Mehmedinovića z naslovom Me'med, rdeča ruta in snežinka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Semezdina Mehmedinovića z naslovom Me'med, rdeča ruta in snežinka.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Igorja Karlovška z naslovom Na svidenje, Lara. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Igorja Karlovška z naslovom Na svidenje, Lara.
Foto: STA

Ljubljana. Monografija Kje pa vas jezik žuli? avtorjev Helene Dobrovoljc, Tine Lengar Verovnik, Urške Vranjek Ošlak, Mije Michelizza, Petra Weissa in Nataše Gliha Komac. Foto: STA

Ljubljana.
Monografija Kje pa vas jezik žuli? avtorjev Helene Dobrovoljc, Tine Lengar Verovnik, Urške Vranjek Ošlak, Mije Michelizza, Petra Weissa in Nataše Gliha Komac.
Foto: STA

ME'MED, RDEČA RUTA IN SNEŽINKA - PSIHOLOŠKO POGLOBLJEN MEHMEDINOVIĆEV ROMAN

Me'med, rdeča ruta in snežinka je najintimnejše in hkrati najbolj "ameriško" delo avtorja iz BiH Semezdina Mehmedinovića, v katerem na psihološko poglobljen način predeluje izkušnji srčne in možganske kapi, ki sta povezani z izgubo spomina in njegovim prevrednotenjem. Biografska zgodba skozi vsakodnevne situacije, nenavadne pripetljaje in nemoč obeh bolnikov, zakonskih partnerjev, ter njunega sina, govori o družinskih in medčloveških odnosih, katerih gibalo je ljubezen. Knjiga je, kot so zapisali v založbi, "poetično nabito, poglobljeno delo o človeški šibkosti in moči, za refleksijo najglobljih vprašanj o življenju in smrti, zdravju in bolezni, odhajanju in ostajanju". V knjigi bo bralec našel tudi hommage Alešu Debeljaku in Tomažu Šalamunu, besedilo pa obogatijo avtorjeve ekspresivne skice.

Miljenko Jergović je o knjigi zapisal: "Še nikoli nisem bral kaj podobnega in verjetno tudi ne bom. Po eni strani gre za trpko besedilo, po drugi pa za veliko delo neprimerljive lepote in moči. Ta roman stoji nasproti vsem drugim knjigam, napisanih v naših jezikih. Tako drugačen in tako lep je." Mehmedinović je zanj prejel nagrado Meše Selimovića za najboljšo knjigo na področju Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Srbije in Črne gore ter nagrado Mirka Kovača. Roman je prevedel Jurij Hudolin.

Semezdin Mehmedinović se je rodil leta 1960 v Kiseljaku pri Tuzli v Bosni in Hercegovini. Študiral je primerjalno književnost na Filozofski fakulteti v Sarajevu. Piše pesmi in eseje, ukvarjal se je tudi s filmom in bil urednik različnih časopisov za kulturo. Najbolj znan je po svojih delih Sarajevo Blues, Devet Alexandrij in Ruski računalnik. Leta 1996 se je preselil v ZDA, kjer živi še danes.

NA SVIDENJE, LARA - KRIMINALKA ZA MLADE

Nov mladinski roman pisatelja in odvetnika Igorja Karlovška Na svidenje, Lara je napeta, čustveno intenzivna kriminalka, ki se jo prebere na dah, dokler bralcu na koncu ne vzame sape, so zapisali pri založbi. Zgodba se začne, ko najstnico Laro najdejo umorjeno. Njenim staršem in sestri dvojčici Tini se podre svet, policija pa tudi po več mesecih ni nič bližje storilcu kot na začetku. Tina zato vzame stvari v svoje roke in začne nevaren lov na morilca. Ob kopici čustvenih pretresov je pred junakinjo tudi vrsta odločitev, za katere lahko le upa, da so prave.

Igor Karlovšek (1958) je po poklicu odvetnik, že več kot tri desetletja piše televizijske in filmske scenarije, radijske igre in romane. Za svoje mladinsko delo Gimnazijec je prejel nagrado večernica.

KJE PA VAS JEZIK ŽULI - TEORETSKO DELO O JEZIKOVNIH ZADREGAH

Monografija Kje pa vas jezik žuli? prinaša izbor jezikovnih zadreg, ki se izkazujejo na različnih ravneh jezikovne zgradbe: na izrazni ravni, na skladenjsko-pomenski in besedilni ravni. Ne odstira pa le problematičnih poglavij v jezikovnem sistemu, temveč sega tudi na področja stilistike in normativnosti, torej vrednotenja jezikovnih prvin glede na tradicionalne sisteme socialne in funkcijske zvrstnosti, na gibanje znotraj jezika in na tihe spremembe v elektronski dobi, ki jih sodobno jezikoslovje lahko že zaznava in tudi opisuje.

Prvi dve poglavji predstavljata svetovalno dejavnost, ki je osnova za izbor jezikovnih vprašanj, in tematske okvire spletne Jezikovne svetovalnice, ki že od leta 2012 deluje pri Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, drugo pa na osnovi izvedene anketne raziskave prikazuje jezikovnega uporabnika z vidika demografskih podatkov in izobrazbe, izraženih pričakovanj in motiviranosti za uporabo svetovalnice.

V nadaljevanju so prikazane po vsebinsko zaokroženih poglavjih najpogosteje izražene jezikovne zadrege. Gre za prvi celovit prikaz jezikovnih zadreg, kakor se izkazujejo v neposrednih vprašanjih jezikovnih uporabnikov, pogosto specialistov za jezikovna vprašanja, ki želijo kompetenten in referenčen odgovor na odkrito jezikovno vrzel.