Svet 28.5.2020 9:50

Frankfurtski knjižni sejem bo klub pandemiji oktobra

Frankfurt, 28. maja - Letošnji frankfurtski knjižni sejem bo klub pandemiji novega koronavirusa potekal od 14. do 18. oktobra, je v sredo odločil nadzorni svet sejma. Največji knjižni sejem na svetu bo v tokratni izdaji ponudil dogodke na sejmišču in po mestu, pa tudi virtualne dogodke na spletu, piše nemška tiskovna agencije dpa.

Ljubljana. Branje, listanje, knjige. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Branje, listanje, knjige.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

"Zaradi pandemije koronavirusa je organizacija frankfurtskega knjižnega sejma 2020 povezana z visoko stopnjo negotovosti," sta v sporočilu za javnost zapisala vodstvo sejma in združenje nemških knjigotržcev. Domnevajo namreč, da bo oktobra še vedno v veljavi vrsta omejitev glede organizacije dogodkov.

Na knjižnem sejmu v Frankfurtu, ki ga prirejajo od leta 1949, običajno naštejejo okoli 300.000 obiskovalcev, predstavlja se okoli 7500 razstavljavcev iz več kot 100 držav. Letos bo po napovedih organizatorjev vendarle nekoliko drugače. Ključno je, kako zagotoviti varnost obiskovalcev, razstavljavcev in zaposlenih.

"Letos je bolj kot kdajkoli pomembno, da sejem bo," je besede direktorja sejma Jürgena Boosa povzela dpa. Do jeseni se sicer lahko zgodi še marsikaj, a zaenkrat so po pisanju agencije načrti takšni: stojnice bodo večje in prehodi širši, poleg tega ne bo velikih odrov. Večje dogodke bodo organizirali izven sejmišča ali na spletu. Število obiskovalcev bo omejeno, bo pa sejem, kot doslej, konec tedna odprt za širšo javnost.

Poleg tega bo verjetno manj mednarodnih gostov, kar bo odvisno od omejitve potovanj. Kako se bo predstavila letošnja častna gostja Kanada, še ni določeno. Slednja želi pod motom Singular Plurality predvsem poudariti večjezičnost svoje literature.

Slovenija bo častna gostja knjižnega sejma v Frankfurtu leta 2022.

V Nemčiji so zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali ali prestavili na splet vrsto prireditev, med njimi knjižni sejem v Leipzigu in mednarodni literarni festival v Kölnu.