Svet 29.5.2020 12:47

Po knjižnem Sejmu s kavča zdaj Sejem na zraku v štirih slovenskih mestih

Ljubljana, 29. maja - Štiri slovenska mesta bo od danes do nedelje povezal Sejem na zraku, ki so ga v okviru Slovenskih dnevov knjige pripravili v Ljubljani, Unescovem mestu literature. Sejmi bodo tudi v Kopru, Celju in Novem mestu. Sledili bodo Sejmu s kavča, ki ga je Javna agencija za knjigo RS z Ljubljano in založniki izpeljala ob svetovnem dnevu knjige, 23. aprilu.

Ljubljana. Knjigarna, knjige. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjigarna, knjige.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

"Potem ko so bile prireditve odpovedane, knjigarne zaprte in je prodaja lahko potekala le prek spleta, smo dočakali čas, ko lahko dobre knjige spet kupujemo v živo in se ob njih družimo. Številni založniki so tudi v preteklih mesecih kljub negotovim razmeram izdajali knjige, ki jih bodo končno lahko ponudili in predstavili - v živo," piše v sporočilu za javnost.

V Ljubljani bo sejem potekal vsak dan do nedelje med 10. in 20. uro na vrtu Društva slovenskih pisateljev (DSP). Tam bodo odprli tudi kavarno, na stojnicah pa se bo predstavilo 30 založnikov s svojim sejemskim izborom in popusti.

Sodelovali bodo Analecta, Beletrina, Cankarjeva založba, Didakta, DSP skupaj z Društvom slovenskih književnih prevajalcev in Knjižno zadrugo, Forum slovanskih kultur, Goga, Krtina, KUD Sodobnost, LUD Literatura in Šerpa, Mladinska knjiga, Ocean, Sanje, Sidarta, Sophia, Stripburger, Strip.art.nica Buch, ŠKUC in Center za slovensko književnost, VBZ, VigeVage knjige, Založba /*cf., Založba Hart, Založništvo tržaškega tiska, Znanstvena založba Filozofske fakultete, ZRC SAZU ter slovenski gledališki založniki - Slovenski gledališki inštitut, Knjižnica MGL, Emanat in Zavod Maska.

Sodelujoči založniki sicer že od torka svojo ponudbo predstavljajo na spletni strani mestoliterature.si, kjer obiskovalce spodbujajo, da si jo pregledajo vnaprej in čas na sejmu, ki bo glede druženja še vedno omejen, v čim večji meri izkoristijo za komunikacijo z založniki. Na njem bo namreč lahko prisotno omejeno število obiskovalcev, ti pa bodo morali ohranjati primerno razdaljo.

Sejem so pripravili kot odgovor na stanje, ki morda še nekaj časa ne bo dopuščalo večjih knjižnih sejmov in literarnih prireditev. "Ni samoumevno, da imamo dobre knjige in založbe, ki opravljajo svoje delo na visoki kakovostni ravni. Ohranimo jih lahko le s kupovanjem in branjem knjig. To je tudi edina možnost za večanje vloge in pomena branja knjig, za držanje smeri, v katero hočemo," je povedala Tina Popovič iz pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature. Naziv je Ljubljana dobila leta 2015, pisarna pa od leta 2017 deluje na Vodnikovi domačiji.

Kot je za STA danes povedala Tina Popovič, na sejmu vlada praznično vzdušje, ljudje se ustavljajo ob stojnicah s knjigami, se pogovarjajo z založniki in kupujejo knjige. Obenem ugotavlja, da ima vrt DSP neizmeren potencial za tovrstne sejme in druženje. Kot je pojasnila, tudi v prihodnje razmišljajo o organizaciji manjših tovrstnih sejmov po zelenih kotičkih Ljubljane.

Po njenih besedah so založniki zelo odzivni in radi prihajajo na tovrstne sejme, teh se radi udeležujejo tudi ustvarjalci in bralci ter vsi, ki se ukvarjajo s področjem literature in knjige. Tina Popovič tudi meni, da so sejmi odlična priložnost za promocijo knjige.

V ostalih treh mestih sejem pripravljajo trije knjigarnarji in založniki, ki bodo mize in police s knjigami postavili na javnem prostoru pred svojimi knjigarnami. Odprt bo danes in v soboto med 10. in 18. uro, in sicer v Kopru pred knjigarno Libris, v Celju pred knjigarno Antika ter v Novem mestu pred knjigarno Goga.

Sejem bo potekal v času Slovenskih dnevov knjige, ki se letos s svojim programom predstavljajo na spletu.