Slovenija 1.6.2020 15:18

V kinodvorano vabita Kinodvor in Slovenska kinoteka

Ljubljana, 1. junija - Kinematografom, ki po koncu epidemije novega koronavirusa ponovno odpirajo vrata, se v tem tednu pridružujeta ljubljanski Kinodvor in Slovenska kinoteka. V Kinodvoru bodo projekcije zagnali že danes s filmom Jadralke Alexa Holmesa, v Slovenski kinoteki pa so za torkov ponovni začetek pripravili projekcijo filma Praznični dan Jacquesa Tatija.

Ljubljana. Slovenska kinoteka. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska kinoteka.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Ljubljana. Kinodvor, dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kinodvor, dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V ljubljanskem mestnem kinu so ob današnjem ponovnem odprtju zapisali, da bodo vsem obiskovalcem še naprej zagotavljali kakovostno in prijetno filmsko izkušnjo ob doslednem upoštevanju novih previdnostnih ukrepov in priporočil. V dvorani bodo zagotavljali 1,5 metrsko razdaljo med gledalci, zato nošenje zaščitne maske med projekcijo ni obvezno, je mogoče prebrati med priporočili ob obisku, objavljenimi na strani kina.

V dvorano sicer danes ponovno vabijo z dvojno projekcijo povratnika, in sicer dokumentarnega filma Jadralke v režiji in po scenariju Alexa Holmesa. Film, ki bo na sporedu ob 17.30 in 20.30, prinaša zgodbo o Tracy Edwards in prvi ženski jadralski ekipi. "Jadralke je film o pogumu in odločnosti, o tem, kako se lahko zgodijo velike reči, kadar nam je dovoljeno verjeti vase," je dejal režiser.

Kot Zgodnja ptica bo v torek prikazana komedija To morajo biti nebesa Elie Suleimana, na redni program kina pa v četrtek prihaja film Mali Joe, o katerem je režiserka Jessice Hausner dejala, da gre za "parabolo o skrivnosti, ki jo nosimo v sebi". Od sobote pa bo v programu Kinobalona na sporedu film Kolonija: mularija, katerega režijo in scenarij podpisuje Genevieve Dulude-De Celles.

V Kinodvoru ponovno obratujeta tudi kavarna in knjigarnica, v galeriji kina pa bo od danes na ogled tudi razstava fotografij in plakatov iz filmov Roya Anderssona. Zadnji film švedskega avtorja O neskončnosti na Kinodvorov spored prihaja 1. septembra, redno distribucijo filma pa bo pospremila tudi celovita retrospektiva Fokus: Roy Andersson v Slovenski kinoteki.

Kinoteka vrata odpira v torek s projekcijo filma Praznični dan (1948) v režiji Jacquesa Tatija. Gre za klasiko o nerodnem, a iznajdljivem poštarju, ki se odloči postati najhitrejši raznašalec pošte na svetu. Kot piše na spletni strani kinoteke, bodo predstave skladno z omejitvami in varnostnimi ukrepi potekale enkrat dnevno ob večernih urah. Število vstopnic bo omejeno na 30, piše v sporočilu za javnost. Sicer so tudi na kinotečni spletni strani objavljeni napotki za varen obisk kina.

V Slovenski kinoteki so spomnili, da so že 22. aprila s posebno spletno akcijo obeležili 15. obletnico smrti Silvana Furlana, prvega in dolgoletnega direktorja Slovenske kinoteke. Filme, ki so jih marca in aprila želeli predvajati v njegov spomin, so tedaj preselili na junijski spored. Ta teden bo tako obiskovalce kinoteke razveselilo nekaj izjemnih klasik, od Renoirjeve poetične mojstrovine Pravilo igre (1939) prek Eisensteinove vplivne Oklepnice Potemkin (1925) do enega najboljših filmov vseh časov, Wellesovega Državljana Kana (1941).

Od prihodnjega tedna pa bo kinotečno platno gostilo prestavljeno izdajo 22. Festivala dokumentarnega filma, v sklopu katerega bodo gostili festivalsko retrospektivo z naslovom Vzhodnonemški dokumentarec 1946-1991.