Slovenija 3.6.2020 9:50

Svetlobna gverila letos na temo petih elementov

Ljubljana, 3. junija - Med 15. junijem in 11. julijem bo po Ljubljani potekala 14. izdaja festivala Svetlobna gverila, katere tema Pet elementov bo povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov, voda, zrak, zemlja, ogenj, ki se jim pridružuje peti element. Ta je lahko skrivnostna snov vesolja.

Festival Svetlobna gverila je bil zaradi epidemije koronavirusa nekoliko zamaknjen, okrnjen pa bo tudi njegov mednarodni program. Organizatorji bodo ob izvedbi festivala upoštevali varno razdaljo in veljavne zaščitne ukrepe, upajo pa, da si bo njihove projekte kljub vsemu ogledalo čimveč ljudi, piše v sporočilu za javnost.

Glavno poslanstvo Svetlobne gverile sicer ostaja "izpostavljati vlogo umetnosti pri oblikovanju javnega prostora in s tem tudi javnega, svobodnega diskurza, ob tem pa krepiti kakovost in pestrost urbanega življenja".

V letošnji temi so štiri osnovne elemente združili s petim. Kot pojasnjujejo organizatorji, je grški filozof Aristotel peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejši indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan akaša. "Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu je bilo sodelujočim umetnikom prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje," so pojasnili organizatorji.

Nekateri umetniki so tako peti element razumeli kot svetlobo, kot informacijo ali pa zgolj kot življenje samo, nekaj projektov pa tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.

Epicenter dogajanja bo ponovno Galerija Vžigalica, v neposredni bližini katere si bo moč ogledati še vrsto drugih projektov na prostem. Svetlobne instalacije, projekcije in objekti večinoma slovenskih umetnikov bodo segale vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare elektrarne in galerije Alkatraz.

V sklopu Laboratorija Svetlobne gverile so skozi leto izvajali tudi vrsto delavnic z dijaki in študenti ljubljanskih izobraževalnih institucij ter z uveljavljenimi umetniki, ki bodo novonastala dela na festivalu tudi predstavili, so še sporočili organizatorji iz Strip Core/Forum Ljubljana.

Projekti bodo na prostem na ogled vse dni slab mesec trajajočega festivala, med 21.30 in 23.30, vsak četrtek pa bodo potekala tudi vodstva s kolesom.