Svet 12.6.2020 5:00

Pred 130 leti se je rodil avstrijski slikar Egon Schiele

Tulln, 12. junija - Mineva 130 let od rojstva avstrijskega slikarja Egona Schieleja (1890-1918). Poleg Oskarja Kokoschke je bil eden tistih umetnikov, ki so se iz formalnega okvira secesije in simbolizma razvili v ustvarjalce ekspresionizma z realističnimi elementi. Kljub kratkemu življenju je ustvaril približno 330 oljnih slik ter več kot 2500 risb.

Kitajska, Lhasa. Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Schiele se je rodil 12. junija 1890 v Tullnu blizu Dunaja. S 16 leti se je vpisal na dunajsko likovno akademijo, a jo je po dveh letih zapustil ter z vrstniki ustanovil skupino Nova umetnost.

Po navedbah spletne enciklopedije Wikipedia je vrhunec umetniškega priznanja doživel na 49. razstavi dunajske secesije leta 1918. Njegov vzornik Gustav Klimt je umrl le nekaj tednov pred njenim odprtjem, nekaj mesecev zatem pa je umrl tudi Schiele.

V zgodnjem obdobju je bil pod vplivom secesije in Klimta ter Kokoschke. Že leta 1910 pa je razvil lasten prepoznaven umetniški izraz v ekspresionističnem stilu. Na njegovim platnih so začela dominirati gola, bolna in deformirana telesa z močno izraženo seksualno energijo, s čimer je rušil moralne družbene konvencije na začetku 20. stoletja.

Nekonvencionalno je bilo tudi njegovo življenje, zaradi česar je izzval bes tedanjih konservativnih krogov. Zaradi erotičnih risb so ga obtožili širjenja pornografije in pohujševanja mladoletnih, kar je bil tudi vzrok, da je 25 dni preživel v zaporu.

Umrl je star 28 let ob pandemiji španske gripe, 31. oktobra 1918.

Dunajski Leopoldov muzej je ob 130. obletnici rojstva slikarja Egona Schieleja in 20. obletnici smrti umetnika Friedensreicha Hundertwasserja pripravil razstavo Hundertwasser - Schiele. Razstava, ki je na ogled do konca leta, ponuja dialog med ustvarjalcema, ki se sicer nista nikoli srečala.

Na razstavi je skupno na ogled skoraj 200 eksponatov umetnikov, ki sta zaznamovala avstrijsko umetnost 20. stoletja. Slikar, arhitekt in grafik Friedensreich Hundertwasser (1928-2000) se je močno navduševal nad osebnostjo in opusom Schieleja - v pismih, ki jih je pošiljal svoji mami, je večkrat zapisal, da obožuje Schieleja. Za mladega slikarja je bil Schiele kot nekakšen duhovni oče, njegova umetnost pa kot nova religija, so zapisali v muzeju.