Od blizu 17.6.2020 13:30

Ptujski festivali z določenimi prilagoditvami ostajajo

pripravila Andreja Seršen Dobaj

Ptuj, 17. junija - Na Ptuju bi moral konec tega tedna potekati Operni večer na Panorami, ki zadnja leta naznanja glasbeni festival Arsana, a bo zaradi omejitev zaradi covida-19 odpadel. Namesto tega bo v soboto Tango Story v Ormožu, osrednji del festivala pa bo potekal julija. Na sporedu ostajajo tudi drugi ptujski festivali, a z določenimi prilagoditvami.

Ptuj. Mesto Ptuj. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ptuj.
Mesto Ptuj.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

"Operni večer letos zaenkrat res odpade, ampak bo morda v mesecu septembru, odvisno od omejitev. Festival v juliju pa bo potekal nemoteno," je za STA povedal organizator in koordinator festivala Arsana Niko Zagoršek.

Osrednji del 12. festivala Arsana bo potekal med 24. in 30. julijem pod sloganom 100-odstotno slovensko. Med napovedanimi dogodki so koncerti Vlada Kreslina, Severe Gjurin in Big banda RTV Slovenija s solisti Klemnom Slakonjo, Majo Keuc, Ano Soklič, Alenko Godec in Rudijem Bučarjem. V Dominikanskem samostanu bo med drugim tudi stand up Tadeja Toša, na dvorišču Minoritskega samostana pa Gušti & Tomi Meglič ter Oto Pestner in Uroš Perić s projektom Heartbreak Hotel.

Tokrat bo Arsana gostovala tudi v Ormožu, kjer bo prva pokušnja že ta konec tedna. Na ormoški Grajski pristavi bo namreč v soboto predfestivalski dogodek Tango Story z mezzosopranistko Ireno Yebuah Tiran.

Poletje na Ptuju pomembno zaznamuje tudi festival sodobne umetnosti Art Stays. Letošnja 18. edicija bo po napovedih umetniškega vodje festivala Jerneja Forbicija izvedena z enotedensko zamudo, kar pomeni, da bo uvodni konec tedna festivala med 16. in 19. julijem. Razstave bodo ostale odprte kot načrtovano do 19. septembra.

"Program ostaja takšen kot je bil načrtovan, saj smo se odločili, da ne želimo spreminjati in klestiti programa. Če bi to bili primorani narediti, bi ga raje prestavili na naslednje leto," je pojasnil za STA. "Koncepta in izbora umetnikov zaradi korona krize nismo spreminjali in tako izbor ostaja močno mednaroden. Verjetno bomo eden prvih mednarodnih dogodkov na področju vizualne umetnosti v Evropi," je dodal.

Umetniki letos prihajajo iz Francije, Belgije, Nizozemske, Nemčije, ZDA, Kuvajta, Singapurja, Italije in seveda Slovenije. "To nam povzroča nemalo logističnih težav, a smo prepričani, da bi sprememba programa bila slaba in nepravilna izbira, saj želimo ostati eden najpomembnejših tovrstnih dogodkov v Sloveniji in širši regiji in ohraniti dobre reference, ki smo si jih z velikim trudom pridobili v 17 letih delovanja. Zmanjšanje proračuna festivala nas je prisililo k manjšim spremembam, a je vsebinsko in programsko ostal enako močan, kot smo si ga zamislili," še pravi Forbici.

Po napovedih bodo predstavili dela vrhunskih avtorjev, kot so Robin Meier, Michele Spanghero, Hui Ye, Zulkifle Mahmod, Hans Beckers in Roberto Pugliese.

Avgusta je na Ptuju in še v nekaterih drugih krajih čas za Dneve poezije in vina. Potekali bodo v predvidenem terminu med 26. in 29. avgustom. "Ker gre za največji mednarodni pesniški festival v tem delu Evrope, tako rekoč osrednji most med Slovenijo in tujino na področju sodobne poezije in za osrednje dogajanje, namenjeno promociji branja poezije, delamo vse, da bi ga izpeljali v kar najbolj pristni in neokrnjeni obliki; seveda ob upoštevanju vseh priporočil in ukrepov," pravi Sabina Tavčar iz založbe Beletrina.

Nastopilo bo 15 uveljavljenih pesnikov v osrednjem programu ter še približno enkrat toliko v spremljevalnem programu. Odprto pismo Evropi letos piše ena najbolj branih madžarskih avtoric Krisztina Toth in ga bo premierno prebrala na uradnem odprtju festivala.

"Dnevi poezije in vina so izrazito mednarodni festival, zato imamo letos še posebne težave pri izvedbi. Poleg tega nas pesti izjemen upad sofinancerjev in podpornikov festivala, še posebej čutimo posledice zamrznitve in neizvajanja mednarodnih razpisov. Upad financiranja in težave pri zagotavljanju izvedbe nedvomno predstavljajo težka izhodišča za prihodnje leto, ko festival praznuje 25. obletnico obstoja. Kljub temu se trudimo in vztrajamo pri brezplačnih dogodkih za vse obiskovalce," še pravi Sabina Tavčar.

Na programu ostajajo tudi ptujske Rimske igre, ki bodo letos od 20. do 23. avgusta. Po besedah predsednika društva Poetovio LXIX Andreja Klasinca bodo izvedli tudi povorko po mestu, a upoštevajoč navodila zdravstvene stroke glede množičnih prireditev. Enako velja za dogajanje v rimskem kampu. Letos bo vsebinski poudarek na predstavitvi rimske kulinarike.