Slovenija 15.6.2020 5:00

Pet elementov kot rdeča nit festivala Svetlobna gverila

Ljubljana, 15. junija - V ospredju letošnjega 14. festivala svetlobe Svetlobna gverila je pet elementov - osnovnim vodi, zraku, zemlji in ognju se pridružuje skrivnostna snov vesolja. Festival bosta drevi po 21.30 uvedla dva dogodka - performans Boštjana Čadeža in Tatiane Kocmur na Trgu francoske revolucije ter plesne intervencije festivala Ukrep na Novem trgu.

Ljubljana. Festival Svetlobna gverila. Foto: Peter Giodani Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Svetlobna gverila.
Foto: Peter Giodani
Arhiv STA

Letošnja izdaja festivala Svetlobna gverila na temo Pet elementov bo povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Koncept festivala se opira na starodavno tradicijo štirih osnovnih elementov, voda, zrak, zemlja, ogenj, ki se jim pridružuje peti element.

Kot pojasnjujejo organizatorji, je grški filozof Aristotel peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, medtem ko v starejši indijski kozmološki tradiciji srečamo soroden koncept, poimenovan akaša. "Vsekakor gre za duhovno prvino, za prasilo, iz katere se porajajo štirje elementi; na festivalu je bilo sodelujočim umetnikom prepuščeno, da peti element opredelijo po svoje," so pojasnili.

Razstava v Galeriji Vžigalica bo na ogled že od poldneva. Na njej bodo predstavljena delo Nicolasa Bernierja Frekvence (Svetlobni kvant), projekt Kristine Kokalj In zdaj jo pijem ter Luknja Tadeja Droljca.

Festival bo sicer predstavil svetlobne instalacije, projekcije in objekte večinoma slovenskih umetnikov, ki bodo segale od Vžigalice vse do Tromostovja, Kongresnega in Mestnega trga, Stare mestne elektrarne - Elektro Ljubljana in galerije Alkatraz.

Uvod v festival bo drevi na Trgu francoske revolucije zaznamovala Kvintesenca, avdiovizualni performans, ki združuje intermedijsko prakso Boštjana Čadeža in performativno telo Tatiane Kocmur. Telo performerke je pokrito z LED lučkami, ki se odzivajo na njeno gibanje. Gibanje telesa s pomočjo senzorjev generira sliko in zvok. Niz gibov sestavlja animirano podobo, podkrepljeno z video projekcijo, ki bo na ogled na Trgu francoske revolucije.

Večer bodo v sodelovanju s festivalom Ukrep popestrile še plesne intervencije ob delih na Novem trgu, kjer bodo živahnejšo podobo dobile ulične svetilke. Njihove prosojne stene tokrat odstirajo vrsto zgodb, ki so jih zasnovali umetnik Andrej Štular ter študentke videa z ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje. Štularjev prispevek k projektu Trenutek tvori serija senčnih risb oziroma silhuet, ki z minimalistično naracijo evocirajo različne situacije in prigode iz vsakdanjega življenja. Njegove risbe so študentkam služile kot navdih pri zasnovi kratkih video del oziroma animacij.

Pri svetlobni intervenciji SOS_SMS umetnika name: lahko sodeluje vsak s sporočilom, posredovanim na telefonsko številko 069 650 702. SMS sporočilo, prevedeno v dimne signale v znakih Morsejeve abecede, bo nato predvajano na dimniku prve ljubljanske elektrarne. Z absurdno pretvorbo sporočil iz medija sodobne informacijske tehnologije v dimni signal projekt obravnava tematiko komunikacije, njen razvoj in rabo v družbi.

Nekateri umetniki so tako peti element razumeli kot svetlobo, kot informacijo ali pa zgolj kot življenje samo, nekaj projektov pa tematizira tudi predrugačene koordinate vsakdanjega življenja, ki ga ogroža virus.

Projekti bodo na prostem na ogled vsak dan do 11. julija, med 21.30 in 23.30, vsak četrtek in soboto pa bodo potekala tudi vodstva s kolesom.