Svet 14.6.2020 5:00

Muzeju Jane Austen grozi zaprtje

London, 14. junija - Muzeju Jane Austin, ki deluje v angleškem mestu Chawton, kjer je pisateljica bivala zadnjih osem let pred smrtjo in dokončala vseh svojih šest romanov, zaradi epidemije novega koronavirusa še pred koncem leta grozi zaprtje. Muzej se je namreč večinoma kril s prihodki od prodaje vstopnic, je poročal britanski The Guardian.

Direktorica Hiše Jane Austen Lizzie Dunford, ki je na položaj nastopila aprila, je dejala, da muzej nima zagotovljenega rednega financiranja države, zato je bilo doslej njegovo delovanje odvisno predvsem od obiskovalcev in podpornikov. Popolnoma brez sredstev pa je muzej ostal 20. marca, ko so zaradi epidemije novega koronavirusa morali zapreti vrata.

V muzeju deluje 16 zaposlenih, ki jim pomoč nudi 50 prostovoljcev. Direktorica je dejala, da je zaradi epidemije prihodnost muzeja zelo negotova, boji se celo, da bi ga morali popolnoma zapreti do konca letošnjega leta. Pod vprašaj je postavila še, kaj bi v tem primeru zgodilo s predmeti, ki jih hranijo v Chawtonu, kot so prve izdaje pisateljičinih del, njene korespondence in osebne stvari.

Tako so se v muzeju odločili, da bodo zaprosili za izredno pomoč. "Kogarkoli na svetu, ki je kadarkoli ubežal resničnosti z branjem iskrivih romanov Jane Austin, prosimo, da pomaga pri preživetju hiše-muzeja, v katerem so ta dela nastala," je pozvala Lizzie Dunford. V muzeju za to, da bi sanirali izgubo, potrebujejo 75.000 britanskih funtov, doslej pa so jih zbrali že več kot 13.000, navaja The Guardian.

Pisateljica se je v hišo, ki jo je podedoval njen brat Edward, preselila leta 1809 z materjo, sestro Cassandro in prijateljico Martho Lloyd. Prav v njej je končala svoje romane, med katerimi so najbolj znani Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost ter Emma. Pisala je na mizici ob oknu. Po smrti ene največjih angleških pisateljic leta 1817 je njena družina še naprej prebivala v današnjem muzeju, ki je za javnost odprt od leta 1949.