Svet 15.6.2020 6:00

Po Metropolitanski operi sezono odpovedali še Newyorški filharmoniki

New York, 15. junija - Potem ko je svetovno znana Metropolitanska opera v New Yorku zaradi pandemije koronavirusa odpovedala svojo jesensko sezono, so se enako odločili tudi Newyorški filharmoniki. Pred 6. januarjem prihodnje leto ne bodo izvedli nobenega rednega koncerta, so sporočili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

New York. Metropolitanska opera. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

New York.
Metropolitanska opera.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

"Naša največja skrb sta zdravje in varnost našega občinstva, naših glasbenikov in naših zaposlenih," je povedala predsednica orkestra Deborah Borda. Ali bodo morda izvedli koncerte manjšega obsega, pa bodo še preučili. Odpoved jesenske sezone bo sicer pomenila približno devet milijonov dolarjev izgube zaradi izpada dohodkov pri vstopnicah.

Sosednja Metropolitanska opera je svojo jesensko sezono že odpovedala. Operna hiša namerava vrata ponovno odpreti s slavnostnim koncertom 31. decembra.

Milijonska metropola New York je po poročanju dpa zaradi pandemije koronavirusa še posebej prizadeta. V ponedeljek so sicer začeli štirifazno obdobje sproščanja ukrepov, po katerih se bodo kulturne ustanove lahko ponovno odprle v približno petih tednih - v skladu s higienskimi predpisi, razdaljo in maskami.