Slovenija 15.6.2020 9:00

Ob obletnici požiga Narodnega doma drevi predstavitev Čukovega romana Črni obroč

Sežana, 15. junija - V Kosovelovem domu Sežana bodo drevi predstavili roman novinarja in pisatelja Marija Čuka z naslovom Črni obroč. Dogajanje je postavljeno v Trst poleti leta 1920, Čukov roman pa je prvi, ki se osredotoča na čas požiga tržaškega Narodnega doma, od katerega prav letos mineva sto let.

Italija, Trst. Slovenski Narodni dom v Trstu. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Italija, Trst.
Slovenski Narodni dom v Trstu.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Zaljubljenca Otto in Flora prideta z Dunaja v Trst, ki od prve svetovne vojne naprej ni več avstro-ogrsko, temveč italijansko mesto. Trst se obiskovalcema kaže kot očarljivo, privlačno sredozemsko središče, kraj uživanja in prijetnih sprehodov, vendar hkrati odkrivata vse bolj utesnjujoče, zagatne in na koncu strašljive poteze kraja, v katerem se krepijo ideje iredentizma, vsakršnega sovraštva proti Slovencem, Slovanom, pa tudi Avstrijcem in drugim tujcem. Fašizem začenja svoj uničujoči pohod, na začetku katerega je prav požig slovenskega Narodnega doma 13. julija 1920 v Trstu, so v Kosovelovem domu povzeli snov romana.

Roman Črni obroč je izšel pri založbi Mladika v Trstu. Napisan je v hitrem, vrtoglavem slogu in prepleta številne usode in osebne tragedije, odkriva zanimive zgodovinske okoliščine in objektivna dejstva, kar nadgrajuje z literarno fikcijo. Je pričevanjski roman o trpljenju naroda, ob literarni vrednosti pa ima Črni obroč tudi še izjemno družbeno in osveščevalno vrednost.

Današnji dogodek v sodelovanju z založbo Mladika prirejajo Kosovelov dom Sežana, Kosovelova knjižnica Sežana in Kosovelova spominska soba (Ljudska univerza Sežana) ob soprirediteljstvu Glasbene šole Sežana.

Fašisti so 13. julija 1920 požgali Narodni dom v Trstu, v katerem so imela takrat sedež osrednja društva tržaških Slovencev in druge ustanove. To dejanje velja za simbol začetka fašističnega nasilja nad tržaškimi Slovenci.