Slovenija 16.6.2020 5:00

Jakopičeva nagrada za življenjsko delo letos slikarju Sergeju Kapusu

Ljubljana, 16. junija - V Moderni galeriji bodo drevi podelili nagrado in priznanja Riharda Jakopiča 2020. Jakopičevo nagrado, najvišjo nacionalno nagrado za likovno umetnost, letos za življenjsko delo prejme slikar Sergej Kapus. Jakopičeva priznanja bodo tokrat podelili tri. Govornik bo minister za kulturo Vasko Simoniti, ki bo tudi podelil nagrado in priznanja.

Ljubljana. Jakopičeva nagrada. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Jakopičeva nagrada.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot piše v utemeljitvi, je dobitnik nagrade za življenjsko delo že leta 1973 postavil svoje temeljno načelo, idejo problematizacije vidnega. Raziskave njegovih izmuzljivih odnosov kasneje njegove slike uvrščajo v diskurz o postmedijskem slikarstvu.

Leta 1950 rojeni Kapus je diplomiral na Filozofski fakulteti v Ljubljani, na oddelku za umetnostno zgodovino in sociologijo. Razstavljati je začel leta 1975. Je tudi avtor teoretičnih in kritičnih spisov o modernem slikarstvu. Leta 1991 je v ljubljanski Moderni galeriji organiziral razstavo Podoba in snov, leta 1998 je Moderna galerija izdala njegovo monografijo o slikarju Jožefu Petkovšku, leto zatem je v Narodni galeriji v Ljubljani pripravil razstavo Jožef Petkovšek - Podvojene slike.

Leta 2001 ga je Univerza v Ljubljani habilitirala za docenta za slikarstvo, leta 2010 je postal izredni profesor. Leta 2002 je imel veliko retrospektivno razstavo v Moderni galeriji. Regionalno Društvo likovnih umetnikov Ljubljana mu je za življenjsko delo leta 2019 podelilo Nagrado Ivane Kobilce.

Leta 1969 rojena slikarka Ksenija Čerče priznanje Riharda Jakopiča prejme za razstavo Glas slike leta 2018 v galeriji Equrna ter za delo v zadnjih petih letih. Umetnica je diplomirala in magistrirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Pred tem je na Naravoslovnotehniški fakulteti študirala oblikovanje oblačil in tekstilij. Leta 2003 je prejela Fulbrightovo štipendijo za izpopolnjevanje v ZDA. Bila je članica umetniške iniciative Cirkulacija 2. Ustvarja na področju slikarstva ter zvočne in video umetnosti. Na ALUO je izredna profesorica na področju slikarstva.

Kipar Marijan Mirt Jakopičevo priznanje prejme za delo v zadnjih petih letih in za specifiko na slovenskem likovnem prizorišču, saj se pri njegovem ustvarjanju neposredno spajata kiparstvo in slikarstvo. Leta 1975 rojeni umetnik je diplomiral in magistriral na Akademiji likovnih umetnosti v Zagrebu. Že dalj časa živi in dela v Mariboru. Je pomemben povezovalni člen med umetniki Maribora in Hrvaške ter idejni vodja in pobudnik urbane likovne sekcije in likovnih kolonij Milene Lah v Mariboru. Prejel je številna priznanja in nagrade, med njimi zlato medaljo za kiparstvo na Salon des Beaux Arts du Carrousel, Louvre 2017.

Priznanje prejme še pedagoginja in umetnica Maja Hodošček za razstavo leta 2019 v seriji razstav Prepih v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova. Leta 1984 rojena umetnica je diplomirala na Pedagoški fakulteti v Mariboru in magistrirala na Nizozemskem umetniškem inštitutu v Arnhemu. Ustvarja video in instalacije. V svojem delu raziskuje različne koncepte znanja, procese učenja in socialne odnose, s posebnim poudarkom na ustvarjanju situacij v katerih se oblikujejo začasne skupnosti. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah ter festivalih. Je dobitnica nagrade OHO leta 2010.

Ustanovitelji nagrade Riharda Jakopiča so Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ALUO in Moderna galerija, pozneje se jim je pridružilo še Slovensko društvo likovnih kritikov. Nagrado podeljujejo od leta 1969, priznanji bodo letos podelili osmič.