Slovenija 16.6.2020 0:30

S podelitvijo nagrade Amnesty International Slovenije sklep 22. FDF

Ljubljana, 16. junija - S podelitvijo nagrade Amnesty International Slovenije se bo drevi v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma (CD) sklenil 22. Festival dokumentarnega filma (FDF). Za nagrado se potegujejo filmi Delo v tujini, Odvetnica, Za Samo in Kolektiv. Slednjega bodo po podelitvi nagrad ponovno prikazali, sledilo pa bo druženje v Parku Sveta Evrope.

Nemčija, Berlin. Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, logotip. Foto: dpa/STA Arhiv dpa/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodna nevladna organizacija za zaščito človekovih pravic Amnesty International, logotip.
Foto: dpa/STA
Arhiv dpa/STA

V tekmovalnem programu letošnjega FDF so bili prikazani francosko-belgijski film Delo v tujini režiserke Yoon Sung-a, ki prinaša zgodbo o pripravi filipinskih deklet na delo v tujini v skoraj sužnjelastniških razmerjih, slovenska manjšinska koprodukcija Vzorno vedenje, ki ga podpisujeta Audrius Mickevičius in Nerijus Milerius, predstavlja pa na smrt obsojene zapornike in njihov odnos do življenja in dela v zaporu, pa tudi izraelsko-švicarska koprodukcija Odvetnica, ki jo podpisujeta Rachel Leah Jones in Philippe Bellaiche. Ta predstavlja zgodbo znamenite izraelske odvetnice Lee Cemel, ki že pol stoletja zagovarja pravice Palestincev.

Osebni video dnevnik režiserke Waad Al Kateab Za Samo, ki ga je ustvarila v sodelovanju z Edwardom Wattsom, je prav tako med filmi, ki se potegujejo za nagrado Amnesty International Slovenije. Sirski dokumentarec predstavlja zgodbo matere, ki skuša s hčerko živeti v vojnem stanju v Siriji. Peti film iz tekmovalnega nabira pa je romunski Kolektiv režiserja Alexandra Nanauja, ki obravnava katastrofalno stanje v zdravstvu v tej državi. Kolektiv si bo kot sklepni film letošnjega FDF mogoče ogledati še drevi.

O zmagovalnem filmu bo odločala mednarodna žirija, ki jo sestavljajo režiser in producent Rok Biček, socialna delavka in sodelavka Amnesty International Slovenije Tina Plahutnik ter predsednica Sveta za enakost spolov Maryse Hendrix iz Belgije. Nagrado sicer tradicionalno podelijo najboljšemu filmu na temo človekovih pravic.

Na letošnjem festivalu so sicer skupno prikazali 16 celovečernih dokumentarnih filmov, retrospektivo pa posvetili vzhodnonemškemu dokumentarcu.