Svet 16.6.2020 6:00

V Italiji praznujejo 100. obletnico rojstva igralca Alberta Sordija

Ljubljana, 16. junija - V ponedeljek je minilo 100 let od rojstva priljubljenega italijanskega igralca Alberta Sordija. Ob tej priložnosti so italijanske pošte izdale njemu posvečeno priložnostno znamko, v igralčevi nekdanji rimski vili, v kateri danes deluje muzej, pa se mu bodo septembra poklonili z razstavo, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

V Rimu rojeni Alberto Sordi (1920-2003) je bil v prvi vrsti igralec, preizkusil se je tudi kot režiser. Ob Vittoriu Gassmanu, Ninu Manfrediju, Ugu Tognazziju in Marcellu Mastroianniju velja za eno najpomembnejših osebnosti italijanske kinematografije. Nastopil je v okoli 150 filmih.

V Italiji, še posebej v Rimu, bo 100. obletnica njegovega rojstva pospremljena z več dogodki. Že ob ponedeljkovem jubileju so izdali priložnostno znamko z igralčevo podobo, na kateri je tudi njegov podpis.

V rimski vili, v kateri je nekoč živel, pa bodo Sordiju, ki je bil po zapisu Anse poosebljeni simbol "Rima in vsega rimskega", poklonili z razstavo. Na ogled bo od 16. septembra. Sicer so v današnji hiši-muzeju želeli postavitev odpreti že marca, a so jo bili primorani prestaviti zaradi epidemije novega koronavirusa.