Slovenija 17.6.2020 5:00

V Ljubljani festival Spider o plesni umetnosti in trgu

Ljubljana, 17. junija - V naravnem okolju parka Tivoli se bo danes začel festival radikalnih teles Spider. Festival je posvečen plesu, gibu in glasu, poleg umetniškega programa pa bo ponudil tudi teoretsko misel in izkušnje s trga v evropskih državah, ki jih je koronavirus manj oplazil. Do sobote bo združil več deset umetnikov, teoretikov in profesionalcev.

Brdo pri Kranju. Ples, gledališče, performans. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Brdo pri Kranju.
Ples, gledališče, performans.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Festival Spider skuša zaznavati neke družbene spremembe, še preden te postanejo mainstream, je na novinarski konferenci povedal njegov direktor Žiga Predan. Zvrstilo se bo več kot 25 dogodkov, predstav, performansov in koncertov, od tega deset iz drugih držav, na katerih bo sodelovalo več kot 60 umetnikov.

Po besedah umetniškega vodje Mateja Kejžarja so program sestavili, umetnike pa povabili že pred izolacijo zaradi virusa, ki je nato pokazala drugačno sliko sveta. "Po sto letih imamo ljudje kot človeštvo neko skupno izkušnjo tega, kaj pomeni biti zaprt." To je po njegovih besedah botrovalo temu, da so prvotni program zavrgli in se odločili za odprti poziv umetnikom, ki naj program ustvarijo sami.

Izmed domačih umetnikov bodo nastopili Ana Romih in Beno Novak, Drago Ivanuša, Leja Jurišić in Milko Lazar, Saša Lončar, Tatiana Kocmur in Liza Šimenc, Tomaž Grom, Irena Z. Tomažin in Jurij Konjar. Iz tujine pa Kejžar upa, da bodo lahko prišli med drugim brazilski umetnik Tizo All s projektom Bio, ameriški umetnik Davis Freeman s projektom Karaoke(ART) ter Iva Sveshtarova in Willy Prager iz Bolgarije s predstavo Ustvarjeni za srečo.

Umetniške dogodke bo dopolnjeval Festival radikalnih pogovorov, ki si ga je Bara Kolenc zamislila kot neke vrste forum, na katerem bodo govorci s svojimi izhodišči oblikovali dialog z občinstvom. Pogovora bosta dva, prvi bo posvečen družbenemu vidiku vstaje(nja), drugi pa novim oblikam sobivanja in razmerij med človekom, živalmi in naravo. K sodelovanju je povabila ljudi, ki so po njeni oceni svoja teoretska stališča sposobni misliti tudi skozi prakso.

Vzporedno pa bo potekala še dvodnevna (ne)konferenca Ples je več kot denar (Ples > denar), ki bo v sodelovanju s Centrom za kreativnost poskušala osvetliti delovanje umetniškega trga v državah od Baltika do Grčije. Na njej se bo 15 profesionalcev iz teh držav pogovarjalo o obstoječem trgu in njegovih težavah, pa tudi o možnostih novih povezav na tem območju.