Slovenija 17.6.2020 0:30

Jazz festival Ljubljana tokrat v živo in na daljavo

Ljubljana, 17. junija - V Ljubljani se bo danes začel 61. jazz festival, najstarejši neprekinjeni evropski festival jazza. V letu, ko je kulturno življenje "na distanci", so ga pripravili v obliki prehodnega formata in podpore nadaljnji ustvarjalnosti. Poleg slovenskih glasbenikov bodo z ekskluzivno produkcijo na daljavo nastopili tudi izvajalci iz tujine.

Ljubljana. Festival Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Festival Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Cankarjev dom (CD) je večino programa Jazz festivala Ljubljana, ki je bil načrtovan za letošnje leto, prestavil na prihodnje leto. Za letošnji festival, ki sicer ohranja datum med 17. in 20. junijem, pa so pripravili prehoden koncertni format, katerega del bo umetniška akcija Jazz na distanci. Program so umestili v Linhartovo dvorano Cankarjevega doma in v park Sveta Evrope ter na spletne platforme.

Večina slovenskih glasbenikov bo nastopila v živo na enem od obeh prizorišč. Ob 20. uri bo festival v Linhartovi dvorani CD odprl Žan Tetičkovič s projektom The Port of Life II. - Enso. Za njim bo v parku CD prav tako v živo nastopil Gaj Bostič projektom Eris, na daljavo pa bo mogoče slišati zasedbi Mirna Bogdanović Group in Trickster.

V naslednjih dneh bodo nastopili Sašo Vollmaier, Brina Kren, Teo Collori & Momento Cigano, Žiga Murko, Boštjan Gombač, Big Band GveriLLaz in Etceteral. Iz tujine pa bodo svoj del med drugim prispevali še Ottla, Irreversible Entanglements, Brian Marsella, Kim Myhr & Tony Buck, Caterina Palazzi & Kanaka, Ava Mendoza, Lakiko in Trio Heinz Herbert.

Program sta pripravila umetniška vodja Bogdan Benigar in Edin Zubčević z Jazz festivala Sarajevo. Koncerte v Linhartovi dvorani bo občinstvo lahko podprlo z nakupom vstopnic, medtem ko sta ogled dogodkov prek spleta in v parku brezplačna, so sporočili iz CD.