Od blizu 19.6.2020 9:12

Menjava članov sveta javne agencije za knjigo pot za razrešitev direktorice?

pripravila Tatjana Zemljič

Ljubljana, 19. junija - Vlada je prejšnji teden razrešila predsednika sveta Javne agencije za knjigo RS (Jak) Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen ter za nadomestna člana imenovala komparativista Matejo Komel Snoj in Mitjo Čandra. Razrešena naj bi pri izvajanju svojih navodil ravnala pristransko in v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, kar sta demantirala.

Ljubljana. Dosedanji predsednik sveta Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Dosedanji predsednik sveta Javne agencije za knjigo RS Slavko Pregl.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Vlada je Matejo Komel Snoj in Čandra za nadomestna člana kot predstavnika ustanovitelja imenovala za preostanek mandata, ki traja do oktobra 2023.

Glede Pregla in Vesne Horžen so na ministrstvu za kulturo za STA zapisali: "Razrešena sta pri izvajanju svojih navodil ravnala pristransko in v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, kar je razlog za odstavitev v skladu s 23. členom zakona o javnih agencijah."

Razlogi za Preglovo razrešitev na sedmih straneh

Pregl je od ministra Vaska Simonitija maja prejel dopis, v katerem so razlogi za njegovo razrešitev navedeni na kar sedmih straneh. Kot je povedal za STA, je že lani jeseni postajalo jasno, da direktorica Jaka Renata Zamida ni povšeči nekaterim krogom, ki bi za svoje delo želeli dobiti več javnega denarja, ona pa temu ni sledila. Treba je bilo najti poti, da se jo odpokliče.

Prva priložnost je bila, ker direktorica ni pravočasno sprejela strategije Jaka za naslednje petletno obdobje in to je po zakonu razlog za odpoklic. Ampak, če bi jo ministrstvo odpoklicalo, bi moralo iz istega razloga odpoklicati več deset direktorjev institucij v državi. Prišlo je do pritiskov, naj jo odpokliče svet Jaka. Ampak svet agencije je to na tajnem glasovanju zavrnil.

Naslednja priložnost se je ponudila, ko je moral svet v predpisanem roku potrditi poslovno in finančno poročilo agencije za leto 2019. Orkestrirano odsotni so bili trije člani z namenom, da seje ne bi bilo. A niso vedeli, da bo član sveta, sicer na dopustu, v skladu s poslovnikom na seji sodeloval po audio povezavi. Potrebni sklepi so bili tako sprejeti. "Jaz naj bi to sejo vodil netransparentno. In tudi eno dopisno sejo sem zaključil, potem ko so za sklepe glasovali štirje člani (po poslovniku je to dovolj) in tako preostalim trem nisem omogočil, da povedo svoje mnenje," je zapisal Pregl.

Na tapeti je bila po njegovih besedah tudi domnevno nezakonita oddaja prostorov, ki jih je Jak imela odveč. Najemnik naj bi tam uredil knjigarno in kavarno. Ministrstvo je na Jak napotilo proračunskega inšpektorja, ki je v zvezi s tem v svojem sklepnem delu poročila napisal, da do posla ni prišlo in da v zvezi s knjiženjem nepravilnosti niso bile ugotovljene. "Jaz bi moral v zvezi s tem (ne)poslom kot dober gospodar vseeno ugotoviti nezakonito delo direktorice," je zapisal Pregl.

Dodal je: "Vsi ti očitki o moji krivdi in še kup drugih stvari je ovitih v množico pravniških floskul in mestoma osebnih žalitev."

Kot je še zapisal, prihaja (upa vsaj) kohezijski denar za nastop Slovenije na knjižnih sejmih v Bologni in Frankfurtu in ni nujno, da bi direktorica pomagala pri delitvi tako, kot si želi kakšen lobi.

Direktorica Jak Renata Zamida pri delu razrešenih svetnikov ni zaznala nepravilnost

Direktorica Jaka Renata Zamida, kot je zapisala za STA, pri delu obeh razrešenih svetnikov sama ni zaznala nepravilnosti. "Kar je obema kot razloge za njuno razrešitev očitalo ministrstvo pa sta, kolikor mi je znano, ustrezno in faktično demantirala, nenazadnje tudi z dejstvom, da nepravilnosti ni odkril proračunski inšpektor, ki je marca in aprila letos opravljal nadzor na Jaku na pobudo ministrstva za kulturo," je dodala.

Kot je še zapisala, je dejstvo, da je svet Jaka že februarja na pobudo svetnice Gabriele Babnik glasoval o njeni razrešitvi, predsednik sveta Pregl pa jo je že pred tem vzel v bran pred ministrom, in povedal, da razloga za njeno razrešitev ne vidi. Dejstvo je tudi, da je Čander predsedniku sveta sporočil, da sta z ministrom zaradi tega zelo slabe volje.

"Dejstvo je, da mi je bila na svetu izglasovana zaupnica ter da sta dva člana sveta, ki nista glasovala za mojo razrešitev, zdaj sama razrešena. Imenovanje nadomestnih članov v tem kontekstu je povedno samo po sebi. Kaj si kdo obeta od razrešitev in imenovanj v svet Jaka in morebiti od moje razrešitve ali nerazrešitve, pa se bo verjetno pokazalo kmalu. Tudi seja sveta v novi konstelaciji je že sklicana," je sklenila Renata Zamida.

Čander se nikakor ne vidi kot političnega kandidata

Direktor založbe Beletrina Čander je za STA poudaril, da je tokrat v svet Jaka izbran drugič. Tudi prvič je nastopil kot nadomestni član, kot predstavnika ustanovitelja ga je imenovala vlada Mira Cerarja. Ko so ga k sodelovanju povabili tokrat, je seveda pristal. "Tokrat je čisto druga politična konstelacija. Enkrat sem bil imenovan pod levosredinsko vlado, tokrat pod desnosredinsko. Vsekakor pa ocenjujem, da so me obakrat povabili zaradi mojih strokovnih referenc. Nenazadnje 25 let delujem na področju založništva," je povedal.

"Verjamem, da bom, tako kot sem v prvem mandatu, lahko tudi tokrat s svojim znanjem in izkušnjami pripomogel k dobrobiti agencije oziroma področja knjige v javnem interesu. Vsekakor pa zakon določa pristojnosti in odgovornosti vsakega člana sveta in v tem duhu bom deloval tudi tokrat," je dodal.

Kot je še povedal, se nikakor ne vidi kot političnega kandidata, saj je bil nenazadnje prvič v svet Jaka imenovan pod levosredinsko vlado, zdaj je imenovan pod desnosredinsko. "Verjamem, da me različni akterji, ne glede na njihovo politično barvo, cenijo kot profesionalca na svojem področju," je še povedal Čander.