Slovenija 19.6.2020 10:00

Sobotna Poletna muzejska noč odpira vrata 61 muzejev in galerij

Maribor, 19. junija - Skupnost muzejev Slovenije letos že 18. organizira prireditev Poletna muzejska noč. V soboto zvečer bo imelo odprta vrata 61 muzejev in galerij, ki bodo organizirali dogodke na 122 prizoriščih v 54 slovenskih krajih. Dogodki so raznovrstni, od vodstev po razstavah do koncertov in delavnic.

Poletna muzejska noč po tradiciji poteka tretjo soboto v juniju od 18. do 24. ure. "Že nekaj mesecev smo se pripravljali na njo in mislili, da bo večinoma potekala prek spleta. Na srečo se to ni zgodilo in lahko zdaj 61 muzejev z več kot sto prizorišči na stežaj odpre svoja vrata," je za STA povedala predsednica Skupnosti muzejev Slovenije Aleksandra Berberih-Slana, sicer direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Priprave so zaradi epidemije novega koronavirusa potekale nekoliko drugače kot prejšnja leta, letošnje prireditve pa bodo potekale delno na spletu in delno v muzejih. "Veliko stvari se bo dogajalo na prostem in zagotovo bo vsak našel kaj zanimivega," je dodala.

Po nekajmesečnem zaprtju zaradi covida-19 je zdaj priložnost za muzeje in galerije, da se znova približajo javnosti. "Glede na to da se veliko število muzejev pritožuje zaradi pomanjkanja obiska, saj se ljudje še vedno izogibajo zaprtim prostorom, je Poletna muzejska noč priložnost, da jih opomnimo, kako lepo in zanimivo je pri nas. Upamo, da nas bodo ljudje v čim večjem številu obiskali," je dejala Berberih-Slana.

Poudarila je, da tako kot siceršnje obratovanje muzejev in galerij tudi dogodki v okviru Poletne muzejske noči sledijo navodilom in priporočilom glede preprečevanja širjenja covida-19, zato bo za zdravje poskrbljeno. "Je pa res, da ima veliko muzejev prireditve, za katere je obvezna vnaprejšnja najava, zato ljudem svetujemo, da spremljajo spletne strani muzejev, ki jih zanimajo, ali skupno spletno stran Poletne muzejske noči. Želimo ponuditi najboljše, kar imamo, hkrati pa seveda poskrbeti za zdravje delavcev in obiskovalcev," je dodala.

Letos zaradi virusa ni tiskanih knjižic in letakov, program Poletne muzejske noči pa je dostopen na spletu. "Glede na situacijo, v kateri smo se slovenski muzeji in galerije znašli med pripravami na Poletno muzejsko noč, moram povedati, da so programi sicer nekoliko okrnjeni, pa zato nič manj pestri in privlačni. Nekateri so zaradi situacije odpovedali sodelovanje, nas pa zelo veseli, da se nam je letos pridružilo pet novih ustanov, kar je največ, odkar projekt koordinira Muzej narodne osvoboditve Maribor," je povedala koordinatorka projekta Simona Tripkovič.