Slovenija 21.6.2020 8:00

Na Praznik glasbe bo v devetih mestih nastopilo več kot 500 glasbenikov

Ljubljana, 21. junija - V Parizu so 21. junija 1982 prvič obeležili Praznik glasbe, iniciativa pa se je odtlej razširila na več kot 700 mest po svetu. V Sloveniji se ji letos pridružujejo v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici, Kranju, Ptuju, Murski Soboti, Železnikih in v Piranu z okolico, na 50 glasbenih prizoriščih pa se bo predstavilo več kot 500 glasbenikov.

Francija, Pariz. Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Francija, Pariz.
Pariz, Eifflov stolp, mesto, metropola.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Nastopili bodo številni profesionalni in ljubiteljski glasbeniki in glasbenice širokega generacijskega razpona, ki bodo ustvarjali v številnih glasbenih žanrih, od klasične glasbe in zborovstva, preko rocka, popa, kantavtorstva in jazza, pa vse do hip-hopa in urbane elektronske glasbe, piše na spletni strani Praznika glasbe.

Na pomoč glasbenikom, samozaposlenim v kulturi, je zaradi posledic koronavirusa letos priskočil organizator Praznika glasbe - Slovenski glasbenoinformacijski center (Sigic), ki je v aprilu sprožil akcijo za finančno pomoč v višini 200 evrov. S hitro finančno pomočjo je Sigic želel glasbenikom omogočiti pokrivanje najnujnejših življenjskih stroškov. V zameno za finančno pomoč pa so v Sigicu glasbenike prosili za nastop na letošnjem Prazniku glasbe.

Z akcijo so pomagali 23 glasbenikom, ki bodo nastopili ne le v Ljubljani, ampak tudi v drugih mestih. V centru in drugod po Ljubljani se bodo zvrstili Pantaloons, Sax Banda KGBL, Slovenska filharmonija, Pan duo, Sandra Erpe, Dreta River Band, Rok Zalokar in mnogi drugi. Med prizorišči so Stari, Mestni in Kongresni trg ter parka Tabor in Tivoli.

V Celju bodo na šestih prizoriščih nastopili Trio O'Sat, Vesna Sauvage, Mihael Strniša in Sara Lešnik, Celjski godalni orkester, Trio Kalijuga in drugi, Maribor pa napoveduje glasbenika Andreja Hrvatina, štiričlansko zasedbo Acoustic in tričlanski B-kompleks, ki bo nastopil z avtorskimi skladbami in akustičnimi verzijami country, blues in folk pesmi, katerih besedila so prirejena v slovenščino.

Glasbena prizorišča v Novi Gorici, ki bodo med drugim zavzela dom upokojencev, igrišče pri Borovem gozdičku, atrij Mestne občine in Bevkov trg, bodo zadonela z zvoki trobilcev TrobiNOVA, harmonikarja Erika Gregoriča, godalnega kvarteta NOVA in drugih, elektro druženje pa bodo pripravili didžeji Roli, Joondroid in RIKI-G. Točni programi vseh sodelujočih mest so dostopni na spletni strani Praznika glasbe.

Fete de la Musique je nastal leta 1982 v Franciji na pobudo takratnega ministra za kulturo Jacka Langa. Na podlagi spoznanja, da toliko francoske mladine obiskuje glasbene šole in muzicira, so 21. junij določili kot dan glasbe, ko se glasba predstavlja povsod in vsakomur. Vest je hitro zaobšla svet in danes se 21. junij kot svetovni dan glasbe praznuje v več kot 700 mestih iz več kot 120 držav vsega sveta.

V Sloveniji Praznik glasbe poteka od leta 2011, ko je prvo edicijo organizirala Zadruga Celinka. V letu 2015 je organizacijo prevzel Sigic.

Glasbeniki so dobrodošli na ulicah, trgih, parkih, balkonih in mostovih ter številnih drugih, za glasbo manj običajnih prizoriščih, z namenom, da mimoidoče presenetijo, jim polepšajo dan ter opozorijo na bogato glasbeno življenje, ki ga mesto premore. Vsi koncertni nastopi se dogajajo na javnih površinah in so za javnost brezplačni. Glasbeniki za svoj nastop praviloma ne prejmejo honorarja, pač pa jih lahko s prostovoljnimi prispevki nagradijo poslušalci.