Svet 18.6.2020 5:00

V Oslu bodo odprli novo knjižnico

Oslo, 18. junija - V središču norveške prestolnice Oslo bodo danes odprli novo knjižnico. Osrednja knjižnica Deichman je steklena zgradba ob spektakularni operni hiši in novem Munchovem muzeju, ki ga bodo predvidoma jeseni odprli kot poklon norveškemu slikarju Edvardu Munchu (1863-1944).

Južna Afrika, Johannesburg. Knjižnica, knjige. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Južna Afrika, Johannesburg.
Knjižnica, knjige.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Želeli smo ustvariti zgradbo, ki se sklada z okolico in vzbuja zanimanje za knjižnico," je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa povedal eden od arhitektov Einar Hagem. V šestih nadstropjih je 450.000 knjig in drugih gradiv.

Toda knjižnica ne vabi samo k branju. Obiskovalci lahko igrajo računalniške igre ali si ogledajo filme v mini kinu. Na voljo so tudi snemalni studio, šivalni stroji, 3D tiskalniki in različna orodja za brezplačno uporabo.

Direktor knjižnice Knut Skansen meni, da je treba premagati zastarelo predstavo, da je knjižnica nekaj prašnega in starega. Osrednja knjižnica Deichman bi po njegovi oceni morala postati "dnevna soba" za prebivalce Osla.

Ime je dobila po lastniku tovarne Carlu Deichmanu, ki je umrl 1780, njegova knjižna zbirka pa je bila osnova za njen nastanek. Stroški gradnje so znašali približno 230 milijonov evrov.

Slavnostnega odprtja se bo zaradi pandemije koronavirusa lahko udeležilo 200 povabljenih gostov.