Slovenija 18.6.2020 7:00

V MAO razstava izdelkov domačih ustvarjalcev (Tunel 29)

Ljubljana, 18. junija - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo drevi odprli razstavo (Tunel 29): Oblikovanje za postapokaliptični svet. Predstavitev 30 izbranih izdelkov domačih ustvarjalcev in ustvarjalk različnih generacij je v organizaciji Centra za kreativnost (CzK) prvotno nastala za milanski teden oblikovanja.

Ljubljana. Muzej za arhitekturo in oblikovanje. Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej za arhitekturo in oblikovanje.
Foto: Sara Erjavec Tekavec/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz CzK, se razstava v fizični prostor seli po tem, ko je zaradi pandemije covida-19 v virtualni obliki že zaokrožila po svetu.

Skupinska razstava izdelkov, izbranih na odprtem pozivu, uprizarja postapokaliptični svet, v katerem je naravno okolje uničeno, zato življenje poteka le še v (Tunelu 29). Zasnovani scenarij z izbranimi projekti predpostavlja temno prihodnost, postindustrijsko distopijo, kjer življenje vztraja le še v strogo nadzorovanem umetnem okolju, napolnjenem s pohištvom iz reciklirane plastike, z lesom invazivnih rastlinskih vrst in nabranimi odpadnimi kovinami, kjer preživeli gojijo svojo hrano.

Kako se prizadevanja za spopadanje s takšno resničnostjo odražajo v oblikovanju za prihodnost in kako lahko s svojimi navadami vplivamo na to, da se ne zgodi apokaliptični scenarij? Kot poudarjajo v CzK, se bo oblikovanje v prihodnosti vrnilo k lokalnemu. Potrebne bodo enostavne in večnamenske rešitve. Še bolj bo poudarjena potreba po samooskrbi. Okrepili bomo spretnosti, kot je gojenje lastne hrane, se naučili izdelovanja pohištva in reciklirali staro. Vrnili se bomo k obrtnemu izdelovanju in pozivali k oblikovanju digitalnega sveta po meri človeka. Iz mest se bomo vse pogosteje selili na podeželje.

Odprtju ob 18. uri z vodenim ogledom bo ob 19. uri na muzejskem dvorišču sledila okrogla miza o internacionalizaciji oblikovanja, še en voden ogled po razstavi z vodjo programa CzK Miko Cimolini bo na vrsti ob 21. uri.

Na okrogli mizi o internacionalizaciji v oblikovanju bodo sodelovali predstavniki podjetij, ki že uspešno poslujejo s tujino. Svoje izkušnje bodo predstavili direktor podjetja Asobi Gorazd Malačič, oblikovalka Tina Rugelj, lastnik podjetja Donar Matej Feguš in Petra Ambrožič iz SPIRIT Slovenija. Na javnem pogovoru bodo odgovarjali na vprašanja, kako se internacionalizacije lotiti in osvojiti tuje trge, zakaj in na kakšen način se udeleževati sejmov v tujini, kako doseči večjo mednarodno prepoznavnost in kako so se ter se bodo načini internacionalizacije spremenili v času covida-19.

Razstava (Tunel 29): Oblikovanje za postapokaliptični svet bo na ogled do 16. avgusta.