Slovenija 18.6.2020 6:00

Razstava Rihard Jakopič pod drobnogledom na ogled tudi ranljivim skupinam

Ljubljana, 18. junija - Opoldan bo pred Moderno galerijo odprtje razstave Rihard Jakopič pod drobnogledom. Iz Moderne galerije so sporočili, da z razstavo čim širši javnosti, tudi ranljivim skupinam, kot so slepi in slabovidni, iz depoja galerije približujejo redko videna in občutena Jakopičeva dela ter z njimi povezane konservatorsko-restavratorske vsebine.

Ljubljana. Moderna galerija Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Moderna galerija Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Z razstavljenimi umetninami in s fotografijami, projekcijami in tehnološkimi študijami v galeriji prikazujejo pomanjkljivosti starih načinov reševanja slik na platnu in današnje rešitve. Nekatere umetnine so že konservirane-restavrirane, druge so prikazane še med posegi.

Kot piše na spletni strani galerije, razstava s celotnim imenom Rihard Jakopič pod drobnogledom: Stare poškodbe - nove rešitve vsebuje slike, ki so bile dolga leta hranjene v depoju Moderne galerije, saj so bile preveč poškodovane, da bi jih lahko razstavili.

V sklopu prizadevanj, da bi razumevanje umetnin in njihovega dela približali čim širšemu krogu ljudi, ki bi del gradiva smeli tudi vzeti v roke in začutiti material, v razstavo vključujejo prikaze različnih načinov podlepljanja nosilcev in tehnološke študije detajlov izbranih slik.

Moderna galerija pa že vrsto let pri nekaterih projektih sodeluje z Oddelkom za restavratorstvo Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani (ALUO), ki z mladimi močmi pomaga tako pri raziskovalnem delu, diagnostiki, dokumentiranju, posegih in preventivni konservaciji kot tudi pri pripravi gradiv za izobraževanje širše javnosti. Tako razstavi dodano vrednost predstavljajo rezultati pridruženega trimesečnega študentskega inovativnega projekta za družbeno korist (ŠIPK) z naslovom Začutiti umetnino.

Naslov ima dvojni pomen - vključuje tako otip kot tudi čustveno dojemanje umetnine. Modeli umetnine so pripravljeni na več nivojih - kot "zemljevid" oblik celotne kompozicije ter zatem kot detajli in kot zmodeliran motiv. Hkrati z dotikanjem modelov pomagajo doživeti in dojeti umetnino celostno tudi vonj, zvok in pripoved zgodbe.

Kot piše na spletni strani galerije, je namen predstavitve spoznati umetnine z različnih zornih kotov, jih doživeti z vključevanjem raznih čutov ter spodbuditi obiskovalce k razmisleku o pomenu predstavljenih umetniških del, načinih njihovega hranjenja, pravilnega vzdrževanja in reševanja.

Ob tednu v znamenju Riharda Jakopiča so v ponedeljek že podelili nagrado in priznanja Riharda Jakopiča, z razstavo pa konservatorsko-restavratorska stroka začenja 13. konservatorsko-restavratorsko transverzalo, ki bo do novembra z različnimi dejavnostmi osvetljevala prizadevanja vseh, ki varujejo kulturno dediščino, še piše.

Razstava bo na ogled do 4. oktobra.