Svet 17.6.2020 14:20

Nagrada Darka Bratine letos srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću

Gorica, 17. junija - Letošnji čezmejni filmski festival Poklon viziji bo potekal med 2. in 10. oktobrom, prinaša pa tudi bogato poletno dogajanje. Med drugim bodo že 21. zapored podelili nagrado Darka Bratina, ki so jo letos namenili priznanemu srbskemu režiserju Srdanu Goluboviću.

Golubović bo nagrado prejel za svoj dosedanji opus igranih filmov, v katerih "z dosledno senzibilnostjo portretira življenje posttranzicijske družbe in z brezkompromisno naracijo razkrije moč skorumpiranih politično-ekonomskih sistemov, ki za seboj puščajo pokopališča ne samo usod posameznikov temveč tudi idealov," je na današnji novinarski konferenci razkrila selektorica festivala Patricija Maličev.

Nagrado Darka Bratina namenjajo organizatorji, Kinoatelje iz Gorice s partnerji, tistim avtorjem, ki s svojim delovanjem neposredno in aktivno nastavljajo ogledalo družbi ter obenem ponudijo gledalcu priložnost za poglobljen razmislek o aktualnih vprašanjih, o velikokrat marginalnih in problematičnih temah sodobnega časa.

Festival želijo izpeljati tako, kot so bili gledalci in ljubitelji filmov navajeni doslej - v živo. V primeru ponovne epidemije pa bodo del svojega programa selili na različne spletne portale, je povedala vodja festivala Mateja Zorn.

Festival Poklon viziji bo letos potekal v sedmih mestih slovenskega in italijanskega prostora in v sodelovanju s partnerskimi institucijami ponudil različne filmske vsebine, projekcije, predavanja, strokovna srečanja in delavnice. Ponovno se jim pridružuje tudi glasba, saj bo rdeča nit tokratnega festivala prav raziskovanje glasbe in zvoka v filmu.

Tudi tokrat bodo del dogajanja namenili mladim. Vabijo jih k sodelovanju, saj je trenutno še odprt razpis, na katerega se lahko odzovejo mladi avtorji. Njihove izbrane kratke in animirane filme bodo predstavili na tridnevnem druženju mladih filmskih ustvarjalcev, ki bo potekalo med 2. in 4. oktobrom v Novi Gorici. Najboljšim avtorjem bodo namenili nagrade.

Mateja Zorn je napovedala bogato dogajanje že v poletnem času. Kinoatelje bo sodeloval pri pripravi popoletnega filmskega dogajanja v Novi Gorici, pripravili bodo filmski tabor in različne filmske projekcije.

Konec avgusta bo v Izoli postavljena instalacija Camera Obscura - Stičišče pogledov avtorjev Jakoba Koncuta in Blaža Pavlice. Projektu, ki je lani zaživel na novogoriškem Trgu Evropa, bo dodana še zvočna dimenzija, ki bo čarovnijo lomljenja svetlobe vizualizirala skozi zvok.