Slovenija 18.6.2020 5:00

Znan bo letošnji dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica

Ljubljana, 18. junija - Danes bo znano, kdo bo dobitnik mednarodne literarne nagrade vilenica, prav tako bo naznanjen slovenski avtor v središču festivala. Na novinarski konferenci, ki bo tokrat potekala virtualno, bodo predstavili tudi glavne vsebinske poudarke in novosti letošnjega mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki bo potekal med 8. in 13. septembrom.

Štanjel. Festival Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Festival Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Štanjel. Mednarodni literarni festival Vilenica. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Štanjel.
Mednarodni literarni festival Vilenica.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Jubilejni, 35. mednarodni literarni festival Vilenca se, kot piše na spletni strani festivala, aktivno vključuje v dialog z aktualnimi družbenimi izzivi ter spremembami v Evropi in po svetu, prav v času, ko se je spremenila naša vsakdanja izkušnja bivanja in se je - vsaj začasno - spremenil tudi bivanjski prostor literature ter znotraj tega naš stik z njo.

S premišljenim izborom medgeneracijsko raznolikih mednarodnih in domačih gostov ter sodelovanjem med različnimi literaturami bodo program osredinili okoli letošnjega festivalskega vprašanja Quo vadis? Gre za vprašanje, ki si ga v sedanjem položaju vse pogosteje postavljamo, k iskanju odgovorov nanj pa so organizatorji festivala povabili tako zainteresirano občinstvo kakor tudi letošnje povabljene avtorje in avtorice iz 15 držav.

Ob vse bolj nemirnem svetu sedanjosti, ko se Evropa širi in krči obenem, se bo letošnja Vilenica ozrla k svojim začetkom in premišljevala, kje smo danes, 35 let pozneje. Tako festival iz območja spominjanja preteklega prehaja k skrbi za prihodnost, pri čemer ostaja zavezan krepitvi kulturnih stikov, izmenjevanju kakovostne literature ter odpiranju mnenj po vsej Evropi in svetu. Pod drobnogled bo letošnji festival vzel islandsko književnost.

Virtualno novinarsko konferenco bo ob 18. uri uvedlo predvajanje letošnjega festivalskega uvodnika na vileniškem YouTube kanalu. Sledila bo razglasitev letošnjega dobitnika mednarodne literarne nagrade vilenica in slovenskega avtorja v središču ter predstavitev glavnih vsebinskih poudarkov in novosti festivala.

Dostop do novinarske konference bo mogoč prek aplikacije Zoom. Za vprašanja novinarjev bodo na voljo predsednik Društva slovenskih pisateljev Dušan Merc, predsednik žirije Vilenice Aljoša Harlamov, član žirije Vilenice Aljaž Koprivnikar, slovenska sourednica Antologije sodobne islandske književnosti Lucija Stupica in vodja festivala Nana Vogrin.

Mednarodni literarni festival Vilenica je eden najpomembnejših evropskih literarnih dogodkov, ki vse od ustanovitve leta 1986 prinaša slavljenje besede, s svojim delovanjem pa briše meje in nagrajuje svobodo. Poleg mednarodne nagrade vilenica na njem podelijo tudi kristal vilenice ter štipendijo Srednjeevropske pobude. Festival organizira Društvo slovenskih pisateljev v sodelovanju s Kulturnim društvom Vilenica na Krasu in drugod po Sloveniji.

Med dosedanjimi prejemniki mednarodne nagrade vilenica so Olga Tokarczuk, Jachym Topol, Laszlo Krasznahorkai, David Albahari, Claudio Magris, Milan Kundera in Peter Handke. Lani je nagrado prejel srbski pisatelj Dragan Velikić, slovenski avtor v fokusu je bil Esad Babačić.