Svet 20.6.2020 6:00

Kazuo Ishiguro napovedal svoj prvi roman po Nobelovi nagradi

London, 20. junija - Britanski pisatelj Kazuo Ishiguro bo marca prihodnje leto izdal roman Klara and the Sun (Klara in sonce), ki bo njegov prvi roman po prejemu Nobelove nagrade za literaturo leta 2017. Zgodba romana bo pripovedovala o umetno ustvarjenem bitju Klari, ki si želi najti človeškega lastnika, piše britanski The Guardian.

Švedska. Dela pisatelja Kazua Ishigura. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Švedska.
Dela pisatelja Kazua Ishigura.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob podelitvi Nobelove nagrade je sekretarka Švedske akademije Sara Danius je dejala, da je "Ishiguro v svojih izrazito čustveno nabitih delih razkril brezno, ki se skriva pod našo iluzijo povezanosti s svetom". Nov roman pisatelja, čigar dela vodi "velika čustvena sila", bo izšel 2. marca 2021, je napovedala njegova založba Faber and Faber.

"Umetna prijateljica" Klara, ki ima izjemno sposobnost opazovanja, s svojega mesta v trgovini opazuje ljudi, ki brskajo po trgovini v upanju, da bo nekoč eden izmed njih izbral njo. "Ko se pojavi možnost, da se bodo njene okoliščine za vedno spremenile, Klaro opozorijo, naj ne da preveč na človeške obljube," so o romanu dejali pri založbi.

Po besedah Ishigurovega urednika Angusa Cargilla je Klara in sonce "roman o človeškem srcu, ki vztrajno govori o tukaj in zdaj, a iz drugega mesta". "Kot je običajno za Ishigurovo pisanje, je roman vznemirljivo presenetljiv, a usklajen s celotnim opusom," je še povedal Cargill, ki je knjigo opisal kot "osupljivo".

Ishiguro velja za enega najbolj priznanih sodobnih avtorjev v angleško pišočem svetu. V slovenščino so prevedene njegove knjige Ostanki dneva, Ne zapusti me nikdar in Ko smo bili sirote. Za nagrado booker je bil nominiran štirikrat, prejel pa jo je leta 1989 za roman Ostanki dneva. Tako Ostanki dneva kot Ne zapusti me nikdar sta doživeli filmski priredbi.

Svoj zadnji roman, naslovljen The Buried Giant (Pokopani velikan), je pisatelj izdal leta 2015. Roman prinaša zgodbo ostarelega para, ki se odpravi na potovanje po angleškem podeželju v upanju, da se bosta kot starša ponovno povezala z odtujenim sinom.