Slovenija 21.6.2020 0:30

Na Vrhniki bodo podelili prvo Cankarjevo nagrado

Vrhnika, 21. junija - V Cankarjevem lazu na Vrhniki oziroma v primeru slabega vremena v Cankarjevi knjižnici Vrhnika bodo nocoj podelili prvo nagrado za najboljše izvirno leposlovno delo preteklega leta, poimenovano po Ivanu Cankarju. Nominiranci so Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj, Simona Semenič in Brane Senegačnik. Dobitnika bodo razkrili med samo podelitvijo.

Ljubljana. Slovenski pisatelj Ivan Cankar. Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj Ivan Cankar.
Foto: STA
Arhiv STA

Nagrajenca bo med prireditvijo izbrala žirija v sestavi Ana Geršak, Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in Ivan Verč kot predsednik, so sporočili organizatorji. Ta je izmed 12 predlogov izbrala tudi nominirance.

Möderndorfer je nominiran z zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov Ljudomrznik na tržnici, Pregelj z generacijskim romanom V Elvisovi sobi, Simona Semenič z igro To jabolko, zlato, Senegačnik pa s pesniško zbirko Pogovori z nikomer.

Na podelitvi, ki je zamišljena kot poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti, bodo o svojih delih pripovedovali v pogovoru z Agato Tomažič, nastopila pa bosta harmonikar Nejc Grm z deli Uroša Rojka in Lojzeta Lebiča in dramska igralka Draga Potočnjak z Belo krizantemo Ivana Cankarja. Slavnostni govornik bo Tone Partljič.

Nagrado so lani ustanovili Slovenski center Pen, Slovenska akademija znanosti in umetnosti (Sazu), Univerza v Ljubljani in Znanstveno-raziskovalni center Sazu, darovalka nagrade, ki obsega priznanje, utemeljitev in 5000 evrov, pa je Občina Vrhnika.

Cankarjevo nagrado lahko prejme delo s kateregakoli področja ustvarjanja Ivana Cankarja - pesniška zbirka, roman, drama ter zbirka kratkih pripovedi ali esejev.